proszę o rozwiązanie !
monika: | | x3−4x2−2x+8 | |
Dziedziną funkcji f(x) = |
| jest ? |
| | 9−x2 | |
1 lis 19:59
Grześ: 9−x2≠0
x2≠9
x≠3 ⋀ x≠−3
1 lis 20:00
dziuba: 9−x2≠0
9≠x2
√9 ≠|x|
x≠ √9 x≠−√9
x≠3 x≠−3
Df: R−{−3;3}
1 lis 20:02
dziuba: 9−x2≠0
9≠x2
√9 ≠|x|
x≠ √9 x≠−√9
x≠3 x≠−3
Df: R−{−3;3}
1 lis 20:02
monika: | | 1−x | |
dziedziną funkcji f(x) = |
| jest zbior?  |
| | √−x+6 | |
1 lis 20:06
monika: prosze o pomoc !
1 lis 20:13
Grześ: −x+6>0
x<6
x∊(−∞,6)
1 lis 20:13
monika: Wykres funkcji y=2(x−3)2+5 powstał w wyniku przesunięcia wykresu funkcji y=2x2 o ?
1 lis 20:17
Grześ: wektor [3,5]
1 lis 20:18
monika: a jak pani się bedzie pytała skąd to wiem to jak mam odpowiedzieć?
1 lis 20:20
Grześ: z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej
1 lis 20:21
Grześ: lub z ogólnej definicji przesunięcia o wektor dla dowolnej funkcji
1 lis 20:21
Grześ: Zatem wykres funkcji przekształconej poprzez translację o wektor u=[a,b] będzie miał wzór
y=f(x−a)+b.
1 lis 20:23