pomocy!
carla: bardzo prosze o rozwiazanie

bede wdzieczna
1 lis 19:21
dziuba: no dobra ale może podasz treść zadania?
1 lis 19:24
carla: wyslalam to kilka minut temu
1 lis 19:25
carla: Podstawy trapezu mają długość 1 i 4. Przekątne tego trapezu przecinają się w punkcie, którego
odległość od dłuższej podstawy wynosi 3. Oblicz długość wysokości tego trapezu.
1 lis 19:25
Grześ: odświeżaj tamten temat
1 lis 19:26
1 lis 19:28
carla: i co pomozesz dziuba
1 lis 19:31
Godzio:

Z podobieństwa trójkątów ΔDCS ~ ΔBSA
| | 1 | | x | | 1 | | 3 | |
k = |
| ⇒ |
| = |
| ⇔ x = |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 4 | |
1 lis 19:34
Kamil: dziekuje bardzo
1 lis 19:39
carla: dziex. sory za mojego kuzyna kamila
1 lis 19:42
Godzio:
hehe, tak to jest jak się zmienia nicki
1 lis 19:44
carla: nie to naprawde kuzyn

serio hehe
1 lis 19:45
carla: skoro jestes taki dobry z matmy to pomozesz mi w jeszcze jednym zad
1 lis 19:47
Godzio:
Jasne, daj zadanko
1 lis 19:49
carla: ok chwila
1 lis 19:50
carla: | | 125√5*5−4 | |
Liczbę a przedstaw w postaci potęgi liczby naturalnej, jeśli a= |
| |
| | 6√625 | |
1 lis 19:52
carla: oblicz a−3.
1 lis 19:53
carla: bede wdzieczna jak pomozesz
1 lis 19:54
Godzio:
| | 125√5 * 5−4 | | 53 * 51/2 * 5−4 | |
a = |
| = |
| = |
| | 6√625 | | 6√54 | |
| | 53 + 1/2 − 4 | | 5−1/2 | |
= |
| = |
| = 5−1/2 − 4/6 = |
| | 54/6 | | 54/6 | |
= 5
−3/6 − 4/6 = 5
−7/6
a
−3 = (5
−7/6)
−3 = 5
−7/6 * (−3) = 5
7/2 = 125
√5
1 lis 19:57
Grześ:
125=5
3
√5=5
1/2
6√625=
6√54==5
46=5
23
| | 53*51/2*5−4 | | 5−1/2 | |
a= |
| = |
| =5−1/2−2/3=5−3/6−4/6=5−7/6 |
| | | | 52/3 | |
1 lis 19:58
1 lis 20:01
Grześ: dawaj szybko
1 lis 20:02
carla:
⎧ 1
f(x)= ⎨ dla x∊(−∞;−1) dla x∊<−1;∞)
⎩x2
naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x−2)+1
1 lis 20:04
Grześ: Weź to jakoś normalne zapisz, który przypadek do której części funkcji się odnosi....
1 lis 20:06
1 lis 20:15
Grześ: normalnie zapiszesz to damy radę
1 lis 20:17
Grześ: Grześ: Weź to jakoś normalne zapisz, który przypadek do której części funkcji się odnosi....
1 lis 20:17
carla:
⎧ 1 dla x∊(−∞;−1)
f(x)= ⎨
⎩x2 dla x∊<−1;∞)
naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x−2)+1
1 lis 20:18
carla: sory ze musiales tak dlugo czekac. moze tak byc
1 lis 20:19
carla: cio
1 lis 20:20
Godzio:
no tak, tylko że co tu trudnego ?
narysuj linie prostą na 1 dla danego x i część paraboli na drugim przedziale
f(x − 2) + 1 −− cały wykres przesuń o 2 jednostki w prawo i jedną do góry
1 lis 20:20
Grześ: Z zapisu wynika wg mnie, że wystarczy powstały cały wykres funkcji f(x) przesunąć o 2 jednostki
w prawo i jeden w górę. Spróbuję narysować
1 lis 20:20
carla: ok
1 lis 20:25
carla: i co udalo ci sie narysowac
1 lis 20:33
Grześ: w tym edytorze zniechęciłem się, ty sobie poradzisz. Dostałaś dużo wskazówek
1 lis 20:34
carla: dzieki za wszystko, jestes WIELKI
1 lis 20:36
Grześ: wcale nie, są tu "większe osoby"
1 lis 20:37
jakiś kretyn: Skąd wiesz, może gościu ma 100 cm wzrostu?
1 lis 20:37
Grześ: dokładnie
1 lis 20:38
Grześ: PS: fajny nick przedmówcy D
1 lis 20:38
carla: heh ale i tak WIELKIE DZIEKI
1 lis 20:39
Grześ: spoko, nie ma za co, jak coś to pytaj, a jak akurat będe, to pomogę
1 lis 20:40