zadanie z parametrem i funkcją homograficzną -->HELP!
Bohdan: Prosta y=−x+m ma w I ćwiartce układu współrzędnych jeden pkt. wspólny z hiperbolą
Wyznacz m
Godzio:
| | 2x + 2 | | 2x − 2 + 4 | | 4 | |
y = |
| = |
| = |
| + 2 |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
y = −x + m
(−x + m)(x − 1) = 2x + 2
−x
2 + x + mx − m = 2x + 2
−x
2 − x + mx − 2 − m = 0 /* (−1)
x
2 + x(1 − m) + 2 + m = 0
Δ = 0 ⇒ Δ = 1 − 2m + m
2 − 8 − 4m = m
2 − 6m − 7 = (m − 7)(m + 1) = 0
m
2 − 6m − 7 = (m − 7)(m + 1) = 0 ⇒ m = 7, m = −1
y = −x + 7
y = −x − 1
Jak widać na wykresie, m = −1 należy odrzucić bo chodzi nam tylko o pierwszą ćwiartkę
Odp: m = 7