xxx: Witam
Pojutrze mam pr kl ze stereometrii i potrzebuje rozwiązac kilka zadan,
1. W ostrosłupie prawidłowym szesciokatnym o krawedzi podstawy długosci 4cm, krawedz
boczna jest nachylona do płaszczyzny po kątem 30st. Oblicz pole powierzchni bocznej oraz
cos kąta między ścianą boczną a płaszczyzna podstawy tego ostrosłupa.
2.Piłka do gry ma kształt kuli o promieniu 5cm. Na sali gimnastycznej znajduje się pewna
liczba piłek o łącznej objętości 1000pi cm2. Ile jest wszystkich piłek? Ile litrów farby
potrzeba na pomalowanie tych piłek, jeśli na pomalowanie 1dm2 powierchni zużywa się
średnio 0,02 litra farby?
3. Z kawałka drewna w kształcie walca o promieniu podstawy dwa razy krótszym niż wyskośc
walca i objętośc 432pi dm3. Robotnik ma wykonac klocek. Klocek ma miec kształt
graniastosłupa prawidłowego czworokatnego wpisanego w dany walec. ( przy czym podstawy
graniastoslupa sa wpisane w podstawy walca) Oblicz objetosc jaka zajmuja odpady.
Ktoś może podoła te zadanka, z góry dzięki.
4645991
6 sty 20:46
Basia:
2. Vk = 4πR3/3 = 4*53π/3 = 500π/3
n*Vk = 1000π
n = (1000π)/ (500π/3) = 3000/500=6
Pk = 4πR2 = 100π
mamy pomalować 600π (bo 6 piłek)
1 dm2=100 cm2
600π cm2 = 6πdm2
6π*0,02 litrów - to szukana ilość farby = 0,12 π litra
jeśli wymagają to podstaw jakieś przybliżenie π i wykonaj mnożenie
6 sty 21:35
Basia:
3. R, H=2R wymiary walca
Vw = πR2H = πR2*2R = 2πR3
2πR3 = 432π dm3
R3 = 216 =63
R=6
H=12
wysokość graniastosłupa taka sama
H=12
podstawą jest kwadrat o boku a wpisany w okrąg o promieniu R=6
narysuj to; zobaczysz wtedy, że
a2+a2 = (2R)2
2a2 = 4R2
a2 = 2R2
a2=2*36
a= 6√2
Vg = a2*H=72*12
Vo = Vw - Vg = 432π - 72*12
wylicz sobie do końca
6 sty 21:42
xxx: a co to n w 2 zad.
6 sty 22:09