Agnieszka;) pomocy<pilne>: mam jeszcze z tym problem z tym.... Boki trójkąta ABC maja dlugosci 7,4,x. Dwusieczna
kąta zewnętrznego przy wierzcholku przeciwleglym do boku x wyznacza na przedluzeniu
tego
boku odcinek o dlugosci 5. Oblicz dlugosc boku x tego trojkąta
6 sty 20:43
elaela: Aga, która to jest klasa

?
7 sty 15:07
Basia:
Otóż jest takie twierdzenie:
ABC trójkąt
CZ = dwusieczna kąta zewnętrznego przy C; Z punkt przecięcia z pr.AB to
AC / BC = AZ /BZ
czyli u Ciebie
7/4 = (x+5) /5
dalej to już oczywiście potrafisz
7 sty 15:21
Basia:
coś jakby odpowiednik tw. o dwusiecznej kąta wewnętrznego
znalazłam to twierdzenie bez większych problemów wrzucając Googlom frazę "dwusieczna kąta
zewnętrznego", chyba macie je w szkolnym programie, bo inaczej tego zadania nie da się
rozwiązać
7 sty 15:24
Basia:
7/4 = (x+5) /5
x+5 = 35/4
x=35/4 - 5
x= 15/4
x= 3,75
no przecież wychodzi 3,75
7 sty 17:15
Eta: Basia!
A miałam zrobić to samo przez google!
pomyslałam i nie zerknęłam, bo wydawało mi sie,że podstawowe tw. znam!

Dobra jesteś < gratulacje>
7 sty 17:17