Tekstowe, proszę o pomoc
kaer: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7. Jeżeli pomnożymy ją przez liczbę o przestawionych
cyfrach , to otrzymamy 1300. Znajdź tę liczbę.
Jakie tutaj będą równiania?
1 lis 17:56
Grześ:
x+y=7
(10x+y)(10y+x)=1300
(9x+x+y)(9y+y+x)=1300
dalej sam dokończ
1 lis 17:59
think: liczba dwucyfrowa: ab = a*10 + b; ba = b*10 + a a,b∊ℕ
a + b = 7 ⇒ a = 7 − b
1300 = ab*ba = (10a + b)(10b + a)
1300 = (10*(7 − b) + b)(10b + 7 − b)
masz do rozwiązania równanie kwadratowe.
1 lis 18:00
kaer: a czemu aż trzy równania?NIe powinny być dwa?
1 lis 18:01
think: nie ma trzech ja już Ci zrobiłam podstawienie więc masz policzyć tylko o ostatnie równanie...
1 lis 18:02