rozwiaz rownania i nierownosci
dudi: prosze o wytlumaczenie ....
1).|3−x|≤x
−x≤3−x≤x
co z tym dalej?

2). 2|1−3x|=3x
czy dobrze rozumuje?:
2(1−3x)=3x lub 2(1−3x)= −3x

1 lis 17:23
Grześ: Musisz rozważać przypadki, że :
1.
3−x≥0
3−x<0
i wtedy rozwiązywać
1 lis 17:24
dudi: tzn? czyli to co napilem jest zle...?
1 lis 17:25
dudi: napisalem*
1 lis 17:26
Grześ: Nie rozwiążesz tak tego, bo trzeba trzymać się danego przypadku.
masz jedną wart. bezwzględną, więc rozwarzasz sobie:
3−x≥0 wtedy:
3−x≤x
3−x<0 wtedy:
−(3−x)≤x
1 lis 17:28