tekstowe z f.kwadratowej, pomozcie.
asis: Znajdź dwie liczby, których suma jest równa 3 oraz:
a) suma kwadratów jest równa 65.
b) różnica ich kwadratów jest równa 33
1 lis 17:16
Grześ:
a)
a+b=3
a2+b2=65
b)
a+b=3
a2−b2=33
1 lis 17:18
asis: no tak, tylko jak rozwiązać teraz te układy równań, bo metodą przeciwnych współczynników to się
chyba nie da.
1 lis 17:43
Grześ: wyznacz np. a i podstawiaj do drugiego równania
1 lis 17:44
Grześ: powstanie Ci równanie kwadratowe i liczysz deltę....
1 lis 17:44
asis: czyli a=3−b
(3−b)2 + b2=65
?
1 lis 17:47
asis: w podpunkcie b wyszło mi a=7, b=−4
1 lis 17:51
asis: i to jest okey, ale powiedz mi jak w podpunkcie a) mam zrobic? bo wychodzi taka postać:
b2−3b−27=0 no i wtedy Δ= 117
1 lis 17:53
Grześ:
(b−3)
2+b
2=65
b
2−6b+9+b
2=65
2b
2−6b−56=0
b
2−3b−
28=0
Δ=9+112=121
1 lis 17:57
kaer: dzięki wielkie, głupi błąd
1 lis 17:59