Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu
ALKa: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu
3x−y−2=0 i przechodzącej przez punkt P=(3,1)
1 lis 17:10
Grześ:
Warunek prostopadłości powiedz mi

Oraz co oznacza, że punkt należy do jakiejś prostej
1 lis 17:11
Grześ: Proszę nie pisać gotowców, spróbuję personie wytłumaczyć to
1 lis 17:12
ALKa: yy y=ax+b coś takiego ?
1 lis 17:13
Grześ: Warunek prostopadłości to:
a1*a2=−1
Spróbuj stworzyć prostą prostopadła, jeśli masz podany współczynnik kierunkowy z pierwszej
prostej
1 lis 17:15
ALKa: y= −3+2
1 lis 17:20
Grześ: Napewno −3

narazie określ a
2, a niewiadomą b po prostu zapisz
1 lis 17:22
Grześ: masz równanie:
3*a2=−1
1 lis 17:22
ALKa: −2
1 lis 17:30