zadnie
gosia: powiedzcie mi dlaczego ten przyklad zadania
13 +
√x= 9
nie ma rozwizania


polecenie rozwiaz rownania
1 lis 15:48
Godzio:
13 + √x = 9
√x = −4 −−− pierwiastek z liczby jest zawsze dodatni, dlatego to nie ma
rozwiązania
1 lis 15:50
Godzio: zawsze dodatni lub równy zero *
1 lis 15:51
M4ciek:
13 +
√x = 9
√x = −4
Liczba pod pierwiastkiem jest ≥ 0 wiec rownanie nie ma rozwiazania
1 lis 15:51
gosia: tak myslam ze o to chodzi ale nie bylma pewna, i dzieki
1 lis 15:51
kachel: w zbiorze liczb rzeczywistych tak jest, natomiast w zbiorze liczb zespolonych to ma rozwiazanie
1 lis 15:52
Bogdan:
Zadaję prowokujące pytanie, czy prawdziwe jest zdanie:
x = 16 = (−4)2 ⇒ √x = √(−4)2 = −4
1 lis 16:25
think: zgaduję, że mam nie podpowiadać? i to pytanie tylko do Gosi...
1 lis 16:27
Bogdan:
A czy napisałem, że oczekuję odpowiedzi od Gosi? Pytanie jest do wszystkich.
1 lis 16:28
think: √a2 = |a|
1 lis 16:28
think: co do zdania to ono jest fałszywe ponieważ poprzednik implikacji jest prawdziwy a następnik
fałszywy...
1 lis 16:30