anecia: powierzchnia boczna walca po rozprostowaniu jest kwadratem o boku π. Znajdź-
a) wymiary walca b) jego pole powierzchni i objętość
6 sty 20:34
Eta:
Pow boczna ma wymiary
h= π i 2πr=π czyli ( obwód koła o pr. r)
dzielimy przez π
więc 2r= 1 to r= 1/2
walec ma wymiary r= 1/2 i h= π
V= π*r2*h= π*(1/2)2*π= π2/ 4
Pc = 2π*r2 + 2π*r*h= ( π/2 + π2)
6 sty 20:45
jarek: wymiary walca: podstawą jest koło o obwodzie π, czyli:
Ok=2 π r
π=2 π r / 2 π
r=1/2
czyli średnica wynosi 1, a wysokość wynosi π
Pole powierzchni to 2*pole koła+pole powierzchni bocznej, czyli
Pc=2*π rkwadrat + π kwadrat= 2*3.14*1 kwadrat + 3.14kwadrat=6,28+9,8596≈16,14
objętość to pole podstawy * wysokość(π), czyli:
V=2 π r kwadrat * H= 2*3,14*1*3.14=9,42
6 sty 20:52
jarek: ups... Eta mnie wyprzedziła </sup>
6 sty 20:53
anecia: baaardzo dziękuje
6 sty 20:59