trygonometria
yyy: Trygonometria.
4sin2x+(2−2√3)sinx−√3=0
Po obliczeniach doszłam do tego że
sinx=√4+3√3−1 i sinx=−√4+3√3−1
Jak to rozwiązać? Może popełniłam błąd?
1 lis 14:59
Jack:
postaw t=sinx, t∊<−1,1> i rozwiąż z delty.
1 lis 15:08
yyy: ok
czyl8i wychodzi że
sinx=√4+3√3−1
jak znaleźć z tego x?
1 lis 15:10
Jack:
upewnij się, że sinx∊<−1,1>. Miałaś już funkcję arc sin (x) ?
1 lis 15:24
yyy: faktycznie. Nie należy do przedziału=brak rozwiązań. Przepraszam za kręcenie, nie zwróciłam
uwagi.
1 lis 15:28
Godzio: Tylko coś xle Ci wyszło
Δ = 4 − 8
√3 + 12 + 16
√3 = 4 + 8
√3 + 12 = (2 + 2
√3)
2
√Δ = 2 + 2
√3
| | −2 + 2√3 + 2 + 2√3 | | 4√3 | | √3 | |
sinx = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
v
| | −2 + 2√3 − 2 − 2√3 | | 1 | |
sinx = |
| = − |
| |
| | 8 | | 2 | |
1 lis 15:34
yyy: ehh. taka głupota a tak rani

dziękuję
1 lis 15:37
yyy: nie rozumiem tych obliczń. dlaczego w mianowniku jest 8 a nie 2?
1 lis 16:37
Godzio:
| | ... | |
bo wzór jest |
| gdzie a = 4 |
| | 2a | |
1 lis 16:38
yyy: już wiem.. za dużo na dziś.. kończę
1 lis 16:38