wyznaczyć kąt między wektorami w 3D
karolU: w układzie współrzędnych kartezjańskich XYZ dane są dwa wektory:
a=3i+3j−3k
b=2i+j+3k
problem mam z wyznaczeniem kąta między tymi wektorami.
1 lis 14:33
Syfona:
| | aob | | 6+3−9 | |
cos∡(a;b) = |
| =| |
| | |
| | |a||b| | | |3(3)0,5||(14)0,5| | |
1 lis 21:18
lipa:
4 sty 18:22
pigor: ..., zauważ, że iloczyn skalarny ( w liczniku twojego wzoru)= 0 , a więc
nawet bez liczenia długości |a|= ... i |b|=
√22+12+32=
√8= 2
√2
| | 0 | |
cos|∡a,b|= |
| = 0 ⇒ α= 90o . tyle , czyli dane wektory są prostopadłe. |
| | 3√3*2√2 | |
4 sty 18:34
daras: pigor, nie wiem czy autorka tego postu z dnia Wszystkich świętych wpadnie tu jeszcze żeby Ci
podziękować za rozwiązanie
4 sty 18:57
pigor: ..., no patrz, tego to nie zauważyłem . ...
5 sty 00:30