silnia
cubus: Wykaż, żę dla dowolnych liczb naturalnych n,k gdzie n>k prawdziwy jest wzór :
(n po k)+ (n po k+1)= (n+1 po k+1 )
1 lis 13:50
Jack:
umiesz rozpisać dwumian? Rozpisz, a dostaniesz dwa ułamki, ktore trzeba bedzie sprowadzic do
wspolnego mianownika.
1 lis 13:51
cubus: umiem ale dalej nie wiem co zrobic
1 lis 14:27
Jack:
doprowadź do wspolnego mianownika. Potem skorzystaj z definicji dwumianu i zwiń do odpowiedniej
postaci.
1 lis 14:28
cubus: tego wlasnie nie umiem
1 lis 14:30
1 lis 14:31
cubus: dobra mam to :
n!/k!=(n+1)!/(k+1)!− n!*(n−k)!/[(k+1)!* (n−k−1)!
1 lis 14:35
Jack:
Albo niepoprawnie zapisałaś albo nie umiem tego odczytać.
używaj składni "U {licznik} {mianownik} " (bez spacji między U i nawiasami)
1 lis 14:38
cubus: ok
| n! | | (n+1)! | | n!*(n−k)! | |
| = |
| − |
| |
| k! | | (k+1)! | | (k+1)!* (n−k−1)! | |
1 lis 14:41
cubus: fajnie nie wiedzialem ze tak mozna a wystraczy zajrzec do przykladow
1 lis 14:42
Jack:
uzupełnij to poprawnie
1 lis 14:43
Jack:
racja
1 lis 14:43
1 lis 14:44
Jack:
ok, teraz się zastanów przez co nalezy rozszerzyć te ułamki aby doporowadzić je do wspólnego
mianownika.
1 lis 14:46
cubus: cholera :

nie wiem pierwszy : nie nie wiem
1 lis 14:48
Jack:
pierwszy można rozszerzyć o (k+1) wtedy w mianowniku będzie k!(k+1)=(k+1)! czyli ten sam
kawałek co w drugim. Zgadza się? (bo oczywisce ten drugi powienien wygladać tak:
Co teraz zrobić z tym (n−k−1)! i (n−k)! ?
1 lis 14:50
cubus: wiesz co juz sie zgubilem ... czyli powinno to wygldac tak: ?
| n!(k+1) | | (n+1)! | | n!(n−k)! | |
| = |
| − |
| ?/ |
| (k+1)! | | (k+1)! | | (k+1)!(n−k−1)! | |
1 lis 17:44
cubus: | | n!(n−k)! | | n!(n−k) | |
i ten ostatni ułamek to będze |
| = |
| |
| | (k+1)!(n−k−1)! | | (k+1)! | |
1 lis 17:46
dasio: 1√3+1√2+√3+...+1√9+√10=√10−√2
6 paź 15:46