Wyznacz dziedzine funkcji
Anusia1919: F(x)=
√6−5x−2x2
zrobiłam:
F(x)=
√−2x2−5x+6
Δ=73
i nie wiem co dalej ktoś podopowie
1 lis 13:47
M4ciek:
Df:
−2x
2−5x+6 ≥ 0
Δ=25−4*(−2)*6
Δ=73
√Δ=
√73
| | 5−√73 | | 5+√73 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | −4 | | −4 | |
| | 5−√73 | | 5+√73 | |
x∊R\{ |
| ; |
| } |
| | −4 | | −4 | |
1 lis 13:53
Jack:
Δ>0 więc wyjdzie jakiś przedział do odrzucenia...
1 lis 13:55
Anusia1919: czyli ta dziedziną jest to : xeR\(5−√73−4;5+√73−4
1 lis 14:10
Jack:
nie, z tej nierówności podanej przez M4ćka powinien wyjsc przedział do odrzucenia.
Przeanalizuj co zrobił, a dojdziesz do odpowiedzi.
1 lis 14:23
Jack:
rozwiąż tę nierówność do końca. Dokładnie to, co z niej wyjdzie jest Twoją dziedziną −
przedział domknięty od .... do .... .
1 lis 14:26
Anusia1919: Df=R\(−∞,
5}}−√73−4>∪<
5}}+√73−4,+∞) tak
1 lis 14:48
Anusia1919:
1 lis 14:53
Jack:
z nierównosci wychodzi <ułamek1, ułamek2> (te ułamki wyznaczył już M4ciek, choć nie
zrobił przedziału a zwykłe punkty). I to dokładnie jest dziedzina. Nie musisz odejmować od R i
cudować z sumami... Po prostu rozwiązanie nierówności podanej wyżej określa Twoją dziedziną.
(swoją drogą gdybyś zmieniła dziubki w swojej odpowiedzi na otwarte, było by ok)
1 lis 14:53
Anusia1919: ok czyli moge podac moją odpowiedź tylko z otwartymi dziubkami?
1 lis 14:59
Jack:
tak, ale... to jakby zapisać zbiór jednoelementowy {2} jako N−N\{2}... Niektórzy nauczyciele
mogą żądać podania prostszej postaci.
1 lis 15:04