Oblicz pole trójkąta ABC.
majka:

Z punktu C leżącego na okręgu o promieniu r =10 poprowadzono dwie
cięciwy CA i CB równej długości.Kąt ACB ma miarę α = 30*. Oblicz pole trójkąta ABC.
Prosze bardzo o rozwiązanie krok po kroku bo jestem zupełnym laikiem z matmy...
1 lis 13:28
majka: BŁAGAM NIECH MI KTOŚ ROZWIĄŻE TO ZADANIE
1 lis 15:08
Bogdan:
Jaką miarę ma kąt ACB ?
1 lis 15:12
Bogdan:
Oczekuję odpowiedzi od majki, proszę inne osoby o nie podpowiadanie.
1 lis 15:17
Jack:
1 lis 15:18
Bogdan:
Który punkt jest C? na okręgu czy w jego środku?
1 lis 15:18
majka: no właśnie sorki zrobiłam błąd na rysunku...oczywiście środek okręgu to O a punkt C leży na
okręgu...odpowiadając Bogdanowi to kąt ACB ma 30* natomiast kąt AOB 60*
1 lis 15:36
Bogdan:
Ok. Jakim trójkątem jest trójkąt ABO ?
1 lis 15:39
majka: równobocznym jego boki wynoszą podobnie jak promień okręgu 10 a kąty mają miarę 30*
1 lis 15:44
Bogdan:
Wszystkie kąty wewnętrzne w trójkącie równobocznym maja miary 60
o.
Wiemy więc, że |AB| = 10, ale ta informacja jest zbędna do wyznaczenia pola trójkąta ABC.
Trójkąt ABC jest podzielony na 3 trójkąty:
ABO − ramiona mają długość 10, kąt AOB między nimi ma miarę 60
o;
AOC i BOC − ramiona tych trójkątów mają długość 10, kąt AOC i kąt BOC mają miary po 150
o.
Skorzystamy z wzoru na pole trójkąta:
| | 1 | |
P = |
| (długość boku) * (długość boku) * sin(miara kąta między tymi bokami) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
W tym przypadku: P = |
| r2sin60o + 2* |
| r2sin150o |
| | 2 | | 2 | |
1 lis 15:53
think: jaką miarę mają kąty w ABO?
1 lis 15:54
majka: kurde znów błąd... kąty w trójkącie AOB mają 60 st
1 lis 15:55
Bogdan:
think − prosiłem o nie podpowiadanie
1 lis 15:56
think: Ale ja nie podpowiedziałam

podałeś wzór na pole zobaczyłam coś innego więc
zaproponowałam to

przepraszam nie chciałam popsuć.
1 lis 15:57
Bogdan:
majka − kontynuujemy.
Ile wynosi sin60o i sin150o ?
1 lis 16:01
majka: sin60* √3/2 lub 0.8660 a sin 150* to wstyd się przyznać ale nie wiem
1 lis 16:12
majka: dla mnie matematyka to zawsze była czarna magia i chyba już tak zostanie...
1 lis 16:14
Bogdan:
| | 3 | |
sin60o = |
| , nie zamieniamy na wartość przybliżoną. |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin150o = sin(180o − 30o) = sin30o = |
| |
| | 2 | |
Masz teraz wszystkie dane liczbowe do obliczenia pola trójkąta ABC. Podaj ten wynik.
1 lis 16:15
Bogdan:
i więcej wiary w siebie
1 lis 16:15
Bogdan:
| | √3 | |
poprawiam − sin60o = |
| |
| | 2 | |
1 lis 16:17
majka: nie można wierzyć w siebie jak sprawiają problemy obliczenia teoretycznie proste...aż boje się
podać wynik...
1 lis 16:33
majka: ale zaryzykuje...czy to jest 126?
1 lis 16:34
Bogdan:
Nie, to nie jest dobry wynik. Podaj w takim razie swoje obliczenia, poszukamy błędu.
1 lis 16:36
majka: no tak pewnie źle obliczyłam...przeliczyłam jeszcze raz i mam nadzieję, że tym razem zrobiłam
to dobrze...175?
1 lis 16:40
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *r*r*sin60o + 2* |
| *r*r*sin150o |
| | 2 | | 2 | |
Teraz spróbuj
1 lis 16:42
majka: eh...żal mi siebie jak można być tak tępym...125?
1 lis 16:50
Bogdan:
Jeszcze raz.
| | 1 | | √3 | | 1 | | 1 | |
P = |
| *10*10* |
| + 2* |
| *10*10* |
| = .... dokończ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 16:52
majka: Dzięki Bogdan, że poświęciłeś mi swój czas

chyle czoła przed twą wiedzą ja niestety się
poddaję...w moim przypadku jedynym rozsądnym wyjściem jest rezygnacja z matury

Pozdrawiam i
jeszcze raz
dziękuję
1 lis 17:10
Bogdan:
dokończę więc, P = 25
√3 + 50
i już
1 lis 17:13
think: no to możemy teraz moim sposobem
1 lis 17:25
think: wysokość tego trójkąta równoramiennego
h
ABC = h
ABO + r
| | a√3 | | 10√3 | |
hABC = |
| + r = |
| + 10 = 5√3 + 10 |
| | 2 | | 2 | |
1 lis 17:29
Bogdan:
A czy Twój think sposób jest prostszy i ma mniej przekształceń? W przedstawionym
tu rozwiązaniu wystarczyło wyznaczyć miary kątów środkowych: 60o, 150o, 150o
i sinusy tych kątów.
1 lis 17:30
majka: No tak ja to sobie lubie życie komplikować....kombinowałam z tym rozwiązaniem jak koń pod górę
i nie widziałam tego logicznego...dzięki
1 lis 17:48
think: nie mówię że jest prostszy

ale zawsze to jakaś druga opcja
1 lis 17:56
majka: think czy w twoim sposobie obliczenia wynik wynosi 25√3 + 10?
1 lis 18:43
think: | 1 | | 1 | |
| (5√3 + 10)*10 = |
| *10*(5√3 + 10) = 5*(5√3 + 10) = 5*5√3 + 5*10 = 25√3 + |
| 2 | | 2 | |
50 inna odpowiedź przecież nie może być...
1 lis 21:35