liczby zespolone
sandra: mam zadanie oblicz:
1 lis 13:22
think: i co Ci sprawia problem, podnoszenie do kwadratu czy "usuwanie zespoloności z mianownika"?
1 lis 13:25
sandra: tzn policzylam i chcialam wynik sprawdzic i czy dobrze to zrobilam. wynik mam 10+3i
1 lis 13:29
think: albo coś źle napisałaś albo źle policzyłaś dawaj obliczenia
1 lis 13:31
sandra: podnioslam do potegi i wymnozylam razy 2 i dalej liczylam
| | 4−i | | 4+23i | |
|
| −18+24i−8i2= |
| |
| | +2i | | 1+2i | |
i zrobilam z tego z
1 /z
2 i wyszedl mi taki wynik
1 lis 13:37
think: ale sprawdzę później albo kto inny, teraz muszę iść.
1 lis 13:37
think: | | 1 − 2i | |
no to to pierwsze miałaś pomnożyć przez |
| |
| | 1 − 2i | |
1 lis 13:38
sandra: a co z tym 4+23i1+2i
1 lis 13:47
sandra: czyli to pierwsze mnoze tak jak mi kazales a drugie licze delte
1 lis 13:56
think: nie zupełnie mi o to chodziło...masz:
| 4 − i | | 4 − i | | 1 − 2i | |
| − 2(3 − 2i)2 = |
| * |
| − 2(3 − 2i)2 = ... |
| 1 + 2i | | 1 + 2i | | 1 − 2i | |
1 lis 15:38
think: i żadnej delty, to nie równanie kwadratowe i2 = −1 po prostu...
1 lis 15:39
sandra: no a co mam zrobic z tym −2(3−2i)2
1 lis 21:27
think: podnieść do kwadratu i wymnożyć
1 lis 21:31
sandra: wynik to 0,8+3i
1 lis 21:47
think: nie wiem jak to liczysz, bo jak metodą chybił trafił to w takim razie obierz inną metodę...
| 4 − i | | 1 − 2i | |
| * |
| − 2(3 − 2i)2 = |
| 1 + 2i | | 1 − 2i | |
| 4 − 8i − i + 2i2 | |
| − 2(9 − 12i + 4i2) = |
| 1 − 4i2 | |
| 4 − 9i + 2*(−1) | | 2 − 9i | |
| − 2(9 − 12i + 4*(−1)) = |
| − 2(9 − 12i − 4) = |
| 1 − 4*(−1) | | 5 | |
0,4 − 1,8i − 10 + 24i = 22,2i − 9,6
1 lis 21:56
sandy: nei metoda chybil trafil ja dobrze licze tylko cos zawsze schrzanie. mam dobrze do tego momentu
4−9i+2*(−1)1−4*(−1)−2(9−12i+4*(−1)) i pozniej cos nei tak licze, i prosze mi nei pisac ze
metoda chybil trafil. bardzo doceniam osoby ktore tutaj pomagaja.
1 lis 22:07
think: no sorki dwa błędne wyniki to za mało na wniosek o metodzie...
Spokojnie, nie wiem gdzie robisz błąd bo nie ma reszty obliczeń, to trzeba robić powoli, bo
łatwo się machnąć wiem z doświadczenia, teraz masz już poprawny wynik i możesz na spokojnie
liczyć jak wyjdzie to będziesz wiedziała, że błędu nie ma. Także życzę dobrej nocy, ale na
mnie już pora
1 lis 22:11
sandy: papa dziekuje ci dojde do tego jesli twoje jest dobre. dziekuej jeszcze raz za cierpliwosc
1 lis 22:13
think: sprawdziłam na dwa sposoby wyszło to samo, także wynik powinien być poprawny.
1 lis 22:16