Ile cm3 roztwpru kwasu solnego o stężeniu procentowym 38% i gęstości 1,2g/cm3 nalezy dodać do
200cm3 wody, aby otrzymać roztwór o stężeniu 20%.
| m | ||
wzór na gęstosc d = | wyznaczam v
| |
| v |
| m | ||
v = | ||
| d |
) gęstosc wody wynosi 1g/cm3 w 4oC i taką gęstosc sie przyjmuje w
zadaniach a więc masa wody wynosi m = v*d = 200g
a*A+b*B=(a+b)*C
a−masa substancji a o stężeniu A
b−masa substancji b o stężeniu B
C−stężenie nowego roztworu
a*38%+200*0%=(a+200)*20% wyznaczasz z tego rownania a czyli masę kwasu potem podstawiasz do
wzoru na v który wyznaczyłem na początku i liczysz objętość.