Rozwiąż równanie
Paweł: Rozwiąż równanie: 3√x2 − 8x = −2
w pierwiastku możemy (prawda?) wyciągnąć x poza nawias czyli:
3√x(x−8) = −2 z tego otrzymamy, że x może się równać 0 i 8 no i co dalej?
1 lis 12:29
M4ciek:
Ja to bym zrobil tak,ale nie wiem czy tak mozna
3√x2 − 8x = −2 /
3
x
2 − 8x = −8
x
2 − 8x + 8 =0
Δ = 64−4*1*8
Δ=32
√Δ=4
√2
x
1= ....
x
2= ....
1 lis 12:32
nikka: ja bym się skłaniała to podniesienia obu stron równania do potęgi 3
(x nie może być równe 0 ani 8 bo wtedy otrzymalibyśmy 0 = −2 co jest nieprawdą)
x
2 − 8x = −8
x
2 − 8x + 8 = 0
Δ= 64 − 32 = 32
√Δ = 4
√2
x
2 = 4+2
√2
1 lis 12:37
Paweł: | | 8 − 4√2 | |
a |
| można tak sobie podzielić na 2? |
| | 2 | |
1 lis 12:42
nikka: można
wyłącz 2 przed nawias w liczniku
1 lis 12:43