.
beti: jak wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji
f(x)= x−1\ 5 x5+3
1 lis 12:24
AS: Napisz poprawnie równanie funkcji
1 lis 12:41
1 lis 12:51
AS:
1. Oblicz pochodną funkcji g(x) = f'(x)
2. Rozwiąż równanie g(x) = 0 , będą dwa pierwiastki x1 = −1 i x2 = 1
3. Zbadaj znak pochodnej w otoczeniu x1 i x2
4. Sporządź tabelkę
1 lis 12:55
beti: | | 1 | | 1 | |
f'(x)=(x)'−( |
| x5)'+(3)'=1− |
| *5*x4=1−x4 |
| | 5 | | 5 | |
ktoś obliczył mi pochodną czy dobrze i dlaczego to tak?
1 lis 14:16
Jack:
raptem dwa wzory: (f ± g)'=f' ± g' oraz (xn)'=nxn−1
1 lis 14:22