matematykaszkolna.pl
kombinatoryka habanina: Ola ma 7 ksiazek polskich, 7 angielskich i 8 francuskich. Chce ustawic je na pólce. Ile jest roznych kolejnosci ustawienia tych ksiazek w taki sposób, ze tylko w dwoch przypadkach dwie ksiazki napisane w roznych jezykach stoją obok siebie? Wiem, ze wszystkich ksiazek jest 22 wiec jest 22! roznych kolejnosci usiawienia tych ksiazek ale nie mam pojecia jak to rozwiazac
1 lis 12:09
think: tzn, że możesz ustawić je językami afp fpa pfa paf apf fap czyli 3! sposobów na ustawienie książek w 3 różnych językach polskie może ustawić na 7! sposobów anielskie 7! francuskie 8! czyli z reguły mnożenia 3!7!7!8!
1 lis 12:17
habanina: dziekuje bardzo a moze jeszcze taki przypadek: Ile jest różnych kolejności ustawienia tych książek takich, że albo żadne dwie książki napisane w języku polskim nie stoją obok siebie, albo żadne dwie książki napisane w języku angielskim nie stoją obok siebie, albo żadne dwie książki napisane w języku francuskim nie stoją obok siebie?
1 lis 12:31
habanina: prooosze o pomoc emotka
1 lis 12:46
think: habaninko, przykro mi ale kombinatoryka nie należy do moich zamiłowań, także musisz poczekać na pomoc kogoś innego, ja nie czuję się dość kompetentna przy zadaniach wybiegających poza absolutną podstawę.
1 lis 12:52