:)
M4ciek:
1.Udowodnij,ze jezeli ciag(an) jest ciagiem arytmetycznym to ciag bn = 7an jest ciagiem
geometrycznym.
Czy tu trzeba cos podstawic np. z ciagu arytmetycznego ,ze an=a1+(n−1)r?
1 lis 11:51
Bogdan:
| | bn+1 | |
Wyznacz bn+1, potem |
| , uwzględnij fakt: an+1 − an = r (constans) |
| | bn | |
1 lis 11:58
M4ciek:
b
n = 7
an
b
n+1 = 7
an+1
| bn+1 | | 7an+1 | | 7an * 7 | |
| = |
| = |
| = 7 |
| bn | | 7an | | 7an | |
a
n+1 − a
n = r ⇒ Jak to uwzglednic? Czy wystarczy napisac ,ze :
a
n+1 − a
n = r (constans)
1 lis 12:06
nikka: an+1 ≠ an + 1
1 lis 12:09
nikka: 7an+1 to nie jest to samo co 7an*7
1 lis 12:10
M4ciek: Ja myslalem , ze to jest to samo?
a
n+1 = a
n * a

?
1 lis 12:12
nikka: an+1 = an*a tu jest ok
ale zauważ, że an+1 to nie to samo (n+1 jest indeksem liczby a)
1 lis 12:15
M4ciek: Aa oto chodzi

To moglabys mi to rozwiazac do konca
1 lis 12:16
nikka: myślę, że powinno być tak:
| 7an+1 | | 7an+r | | 7an*7r | |
| = |
| = |
| = 7r |
| 7an | | 7an | | 7an | |
1 lis 12:19
M4ciek:
Jak dla mnie to dziwne to zadanie.
Mam jeszcze cos takiego:
Dana jest liczba 2,363636 . Podaj zaokraglenie tej liczby z dokladnoscia do 0.001 i oblicz blad
wzgledny tego przyblizenia.
Zaokraglenie : 2,364
Blad bezwzgledny:
Δ
x = Ix−x
zI = I2.363− 2.364I = 0.001
Blad wzgledny:
| | Δx | | 0.001 | |
δ = |
| * 100% = |
| *100% = 4.231 * 100% ≈ 0.04% |
| | x | | 2.363 | |
Tak to ma byc?
1 lis 12:29
M4ciek:
1 lis 13:05
Godzio: Popraw
Δx = |liczba przybliżana − przybliżenie|
1 lis 13:12
M4ciek:
W sensie ,ze cala liczba przyblizana

:
Δ
x = I 2.363636 − 2.364 I = 0,000364
1 lis 13:17
M4ciek:
| | 0.000364 | |
δ= |
| * 100% = 0.015% ? |
| | 2.363636 | |
1 lis 13:19
think: M4ciek konkretnie to 0,000(36)
1 lis 13:19
Godzio: o to właśnie chodzło
1 lis 13:19
M4ciek: Kalkulator "Windowsowski" pokazal 0.000364
1 lis 13:21
think: na kartce można było samemu zobaczyć równie dobrze
1 lis 13:21
M4ciek: A tych wzorow chyba nie ma w tablicach
1 lis 13:21
M4ciek: Mozna Mozna
1 lis 13:22
Bogdan:
Jeśli ciąg (a
n) jest arytmetyczny, to a
n+1 − a
n = r ⇒ a
n+1 = a
n + r
b
n = 7
an ⇒ b
n+1 = 7
an+1 = 7
an + r = 7
an * 7
r
| bn+1 | | 7an * 7r | |
| = |
| = 7r |
| bn | | 7an | |
| | bn+1 | |
Iloraz |
| ma stałą wartość równa 7r, czyli ciąg (bn) jest geometryczny, |
| | bn | |
co należało udowodnić
1 lis 14:45