Rozwiąż równianie
Paweł: Rozwiąż równianie: x
3 * cosx *
√1+tg2x = 1
| | sin2x | |
Myślę, że trzeba by tu zamienić tg2 na |
| tylko co potem? Możnaby napisać iż |
| | cos2x | |
| | sin2x | | 1 | |
x3 * cosx * (1+ |
| ) do potęgi |
| tylko co z tym zrobić dalej? |
| | cos2x | | 2 | |
1 lis 11:47
M4ciek:
Najpierw to zacznij od Df
| | π | |
1+tg2x ≥ 0 i cosx ≠ 0 ⇒ cos ≠ |
| + kπ |
| | 2 | |
tg
2x ≥ −1
...
1 lis 11:53
nikka: | | sin2x | | cos2x+sin2x | | 1 | |
1 + |
| = |
| = |
| i cox≠0 |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
√ |
| = | |
| | = |
| |
| | cos2x | | cosx | | |cosx| | |
i teraz trzeba byłoby rozważyć dwa przypadki... czy ja dobrze myślę?
1 lis 11:54
M4ciek: W sumie to 1 + tg
2 x to ,ze jest wieksze od 0 jest oczywiste

wiec tylko ten cosinus
1 lis 11:54
nikka: pamiętając oczywiście o wcześniejszym wyznaczeniu dziedziny jak to napisał M4ciek
1 lis 11:56
M4ciek: No ja bym sie sklanial do rozwiazania
nikki
1 lis 11:57
Paweł: | | 1 | |
No to wyjdzie nam, że x3 * cosx * |
| = 1 i skracamy cosinusy? |
| | cos2x | |
1 lis 12:01
nikka: | | 1 | |
x3*cosx* |
| = 1 dla cosx>0 |
| | cosx | |
| | 1 | |
x3*cosx*(− |
| ) = 1 dla cosx < 0 |
| | cosx | |
x
3 = 1 dla cosx > 0
x
3 = −1 dla cosx < 0
czy to będzie ok?
1 lis 12:02
M4ciek: Mam taka nadzieje

zaraz pewnie ktos sie wypowie.
1 lis 12:07
Paweł: | | 1 | | 1 | |
nikko, ale nie jest x3 * cosx * |
| = 1 tylko x3 * cosx * |
| = 1
|
| | cosx | | cos2x | |
| | x3 | |
czyli po skróceniu |
| = 1
|
| | cosx | |
no chyba, że zrobiłem gdzieś bład?
1 lis 12:11
nikka: ale tam jest pierwiastek
1 lis 12:12
Paweł: czyli zrobiłem gdzieś bład
1 lis 12:15
nikka: | | 1 | | 1 | |
jest √1+tg2x czyli po przekształceniach otrzymamy √ |
| = | |
| | i |
| | cos2x | | cosx | |
dlatego dwa przypadki − bo mamy moduł... aczkolwiek dobrze, żeby ktoś bardziej 'światły'
zerknął czy to jest poprawnie rozwiązywane
1 lis 12:22