Rozwiąż równianie
Maria: Rozwiąż równianie: sin3x + sinx * cos2 = 0
Ja przeniosłam sin3x na drugą stronę, podzieliłam przez sinx no po i przeniesieniu sin2x na
lewo wyszło, że sin2x + cos2x = 0 co zrobiłam źle?
1 lis 11:10
M4ciek:
sin3x + sinx * cos2x = 0
sin3x + sinx * (1−sin2x) = 0
sin3x + sinx − sin3x = 0
sinx = 0
x = kπ
1 lis 11:15
Maria: ok, dziękować.
1 lis 11:19
M4ciek: Nie ma sprawy
1 lis 11:23
Bogdan:
Prześledzimy Mario Twoje rozwiązanie i zobaczymy, co zrobiłaś źle.
sin3x + sinx * cos2x = 0
sinx * cos2x = −sin3x / : sinx i to jest źle, bo dzieląc przez sinx nie masz
pewności, czy sinx = 0,
Trzeba zawsze zapisywać wszystkie składniki równania po jednej stronie, tak, jak pokazał to
M4ciek
1 lis 11:23