Funkcja złożona
Sfereon: g(x) = x
| | 1 | | 1 | |
gof = |
| (x) = x << w odpowiedziach jest napisane |
| |
| | 1 | | x | |
f(x) = x
2
g(x) =
√x
fog = 1 (do potegi)
12(x
2 ) = x
((((
12 * 2 = 1 )))
gof = x(
√x)
2 = x
2 << w odpowiedziach jest napisane |x|
Możecie wytłumaczyć?
1 lis 10:31
Jack:
Niech f=sinx g=ex
Chcemy wyznaczyć złożenie: f o g .
Bierzesz funkcję g=ex i wkładasz ją jako argument do funkcji f, czyli wychodzi, że
f=sin (ex)
(trzeba jeszcze sprawdzić dziedziny itd, ale to już pomijam)
Jaśniej teraz ?
1 lis 10:43
Sfereon: Nie , ponieważ ucze sie dopiero funkcji złożonej z 1 kl. Sinusy itd to narazie dla mnie jest
magia.
Można na łatwiejszym przykładzie?
1 lis 10:48
Sfereon: Jestem na cmentarzu, za 1h przyjde(zeby nie bylo ze Was olewam).
1 lis 10:52
Jack:
no wlasnie... chodzi o to żebyś tylko wiedział jak działa złożenie. Przy złożeniu f o g to, co
było wartością funkcji g staje się argumentem funkcji f.
Patrzymy na takie złożenie od tylu: czyli analizujemy g potem idziemy do f.
Jeszcze raz. Jak mamy f(x)= ax i g(x)=sin(x). szuakmy złożenia f o g.
Patrzymy co jest wartością funkcji g. Jest nim jakiś sin(x) (nie musisz wiedzieć co to wogóle
jest).. Więc on w takiej właśnie postaci idzie jako argument do funkcji f (czyli wstawiamy go
zamiast "x"). Czyli będziemy mieli f o g = a(sinx)
1 lis 10:53
Sfereon: To chyba bedzie rozwiazanie tak:
do 1 przykladu nie zrozumiałego :
f(x) = x
do 2 przykladu nie zrozumiałego:
f(x) = x
2
g(x) =
√x
gof = 1(
√x)
2 =
√x2 = |x|
udowodnienie :
http://www.cke.edu.pl/images/stories/09_MATURA_proba_mat/tablice.pdf
strona 2 roz. Pierwiastki
cytat: " W szczególności , dla dowolnej liczby a zachodzi równość :
√a2 = |a|
Dobrze myśle?
1 lis 12:32
Sfereon: ?
1 lis 12:44
Jack:
Zgadza się. Nie wiem tylko po co piszesz tę "1" przed każdym złożeniem.
1 lis 12:50
Sfereon: Abym się nie pogubił, dla mnie jest to nowość, więc wole narazie wszystko pisac.
Dziękuje za pomoc.
1 lis 12:54