matematykaszkolna.pl
Funkcja złożona Sfereon:
 1 
f(x) =

x 
g(x) = x
 1 
fog = 1(

)
 x 
 1 1 
gof =

(x) = x << w odpowiedziach jest napisane

1 x 
f(x) = x2 g(x) = x fog = 1 (do potegi) 12(x2 ) = x (((( 12 * 2 = 1 ))) gof = x(x) 2 = x2 << w odpowiedziach jest napisane |x| Możecie wytłumaczyć?
1 lis 10:31
Jack: Niech f=sinx g=ex Chcemy wyznaczyć złożenie: f o g . Bierzesz funkcję g=ex i wkładasz ją jako argument do funkcji f, czyli wychodzi, że f=sin (ex) (trzeba jeszcze sprawdzić dziedziny itd, ale to już pomijam) Jaśniej teraz ?
1 lis 10:43
Sfereon: Nie , ponieważ ucze sie dopiero funkcji złożonej z 1 kl. Sinusy itd to narazie dla mnie jest magia. Można na łatwiejszym przykładzie?
1 lis 10:48
Sfereon: Jestem na cmentarzu, za 1h przyjde(zeby nie bylo ze Was olewam).
1 lis 10:52
Jack: no wlasnie... chodzi o to żebyś tylko wiedział jak działa złożenie. Przy złożeniu f o g to, co było wartością funkcji g staje się argumentem funkcji f. Patrzymy na takie złożenie od tylu: czyli analizujemy g potem idziemy do f. Jeszcze raz. Jak mamy f(x)= ax i g(x)=sin(x). szuakmy złożenia f o g. Patrzymy co jest wartością funkcji g. Jest nim jakiś sin(x) (nie musisz wiedzieć co to wogóle jest).. Więc on w takiej właśnie postaci idzie jako argument do funkcji f (czyli wstawiamy go zamiast "x"). Czyli będziemy mieli f o g = a(sinx)
1 lis 10:53
Sfereon: To chyba bedzie rozwiazanie tak: do 1 przykladu nie zrozumiałego : f(x) = x
 1 
g(x) =

= x1
 x 
 1 
gof = 1(x)1 =

x 
do 2 przykladu nie zrozumiałego: f(x) = x2 g(x) = x gof = 1(x)2 = x2 = |x| udowodnienie : http://www.cke.edu.pl/images/stories/09_MATURA_proba_mat/tablice.pdf strona 2 roz. Pierwiastki cytat: " W szczególności , dla dowolnej liczby a zachodzi równość : a2 = |a| Dobrze myśle?
1 lis 12:32
Sfereon: ?
1 lis 12:44
Jack: Zgadza się. Nie wiem tylko po co piszesz tę "1" przed każdym złożeniem.
1 lis 12:50
Sfereon: Abym się nie pogubił, dla mnie jest to nowość, więc wole narazie wszystko pisac. Dziękuje za pomoc.
1 lis 12:54