| a | 3a2 | |||
Uprość wyrażenie: ( | + 1) : (1 − | ) | ||
| a+1 | 1−a2 |
| 4a3 + 2a2 + 2a + 1 | ||
No tyle to wiem, tylko jak dojdę do formy | to można | |
| −a3 − a2 + a + 1 |
zrobiłeś błąd wymnażając nawiasy... tam można po drodze było poskracać pewne wyrażenia
| a + a + 1 | 1 − a2 − 3a2 | ||
: | = | ||
| a + 1 | 1 − a2 |
| a + a + 1 | 1 − a2 | ||
* | = | ||
| a + 1 | 1 − a2 − 3a2 |
| 2a + 1 | (1 − a)(1 + a) | ||
* | = | ||
| a + 1 | 1 − 4a2 |
| 2a + 1 | (1 − a)(1 + a) | ||
* | =...mam nadzieję teraz widzisz co można | ||
| a + 1 | (1 − 2a)(1 + 2a) |
| 1−a | ||
No faktycznie, teraz mi wyszło | czyli chyba dobrze? | |
| 1−2a |