W trókącie jeden z boków zmniejszono cztery razy. Jak nalezy zmienic wysokosc tr
Ater: W trókącie jeden z boków zmniejszono cztery razy. Jak nalezy zmienic wysokosc trojkata
poprowadzona na ten bok, aby pole trojkata nie uleglo zmianie?
1 lis 10:27
think:

| | 1 | |
pole pierwotnego trójkąta to P = |
| 4x*h |
| | 2 | |
nowy trójkąt ma bok długości x
| | 1 | |
Pn = |
| x*ah; a to skala zmiany wysokości |
| | 2 | |
pole nowego ma być równe polu wyjściowego trójkąta
| 1 | | 1 | |
| 4xh = |
| xah upraszczamy przez co się da |
| 2 | | 2 | |
4 = a
zatem wysokość opuszczoną na ten bok trzeba wydłużyć 4−krotnie.
1 lis 11:14