Agnieszka;) pomocy<pilne>: W czasie meczu piłkarskiego ktorego rezultat po dogrywce byl remisowy, wykonano dodatkowe
rzuty karne. Prawdopodobienstwo strzelenia gola przez kazdego z zawodnikow jednej
druzyny jest takie samo i wynosi 0,8. Oblicz prawdopodobienstwo tego ze bramkarz druzyny
przeciwnej obroni dokladni dokladnie 5 z 10 rzutow karnych.
6 sty 20:03
Basia:
schemat Bernouli'ego
obroni dokładnie 5 z 10 ⇔ przeciwnicy strzelą dokładnie 5 z 10
p=0,8
q=0,2
10
P105 = ( )(0,8)5(0,2)5
5
policzyć to już potrafisz ?
6 sty 20:10
Agnieszka;) pomocy<pilne>: tak potrafie dziekuje Basiu
6 sty 20:13
Agnieszka;) pomocy<pilne>: mam jeszcze z tym problem z tym.... Boki trójkąta ABC maja dlugosci 7,4,x. Dwusieczna
kąta zewnętrznego przy wierzcholku przeciwleglym do boku x wyznacza na przedluzeniu tego
boku odcinek o dlugosci 5. Oblicz dlugosc boku x tego trojkąta.
6 sty 20:31
Basia:
nie jestem pewna czy dobrze rozumiem treść zadania, bo owszem to jest do policzenia, ale
straszne rachunki mi wychodzą; mogłabyś jeszcze sprawdzić treść ?
6 sty 20:51
Agnieszka;) pomocy<pilne>: dobrze jest zapisane.... jest do tego rysunek ale niemam jak narysowac...
6 sty 21:00
Basia:
zaraz poproszę Etę, może ona będzie miała jakiś pomysł
6 sty 21:08
Eta: Te boki to 7 i 4 i x czy 7,4 i x
6 sty 22:12
Agnieszka;) pomocy<pilne>: z jednego wiercholka wychodza 7(AC), x to jego podstawarowna (AB), jej przedlurzenie ma
5 ktore laczy sie z obu stron z wierzcholkiem C Bok (BC) ma 4 cm taki mam opis wiecej
nie dam rady przyblizyc........
6 sty 22:17
Eta:
Napewno ze wzoru sinusów

na przeciw boku 5 --- kąt (α+β)/2 =
na przeciw boku 4 --- kąt δ= (α -β)/2
biore pod uwage trójkat obokach 4 i 5
i drugi trójkąt γ= 180
o -(α +β) jak będziemy liczyć sinγ
to będzie równy sin(α+β)
Powinno sie dac policzyć α i β
Zaraz popróbuję!
zerknij czy dobrze myślę?
Czekam!

coś "głupawego" chyba będzie wychodziło

tak?
6 sty 22:27
Eta: No własnie Agnisiu! teraz troszkę inaczej rozumiem!
Za chwile OK?
na jutro Ci potrzebne? czy nie?
6 sty 22:29
Agnieszka;) pomocy<pilne>: to jest zadanko maturalne za 3 pkt musi byc jakis prosty sposob kolezanka wymyslila o
stosunku bokow 5/4=(5+x)/7

?
6 sty 22:35
Agnieszka;) pomocy<pilne>: tak to na jutro...

6 sty 22:36
Eta:
Ale pisałas o dwusiecznej kata na przeciw x
jak może sie łączyć z dwu stron?
Nie rozumiem za bardzo treści tego zad.
napisz mi dokładnie co z ta dwusieczną OK?
6 sty 22:40
Agnieszka;) pomocy<pilne>: dwusieczna kata zewnetrzenego przy C łączy sie z wiedzcholkiem D ktory jest na koncu boku
5 i jednoczesnie jest przedluzeniem boku x..... (bardzo namieszalam)

6 sty 22:43
Basia:
sin[(α+β)/2] / 5 = sin[(α-β)/2] /4
i
sinα/4 = sinβ/7
też tak wymyśliłam, ale dalej mi nie idzie
zgłupiałam i juz
6 sty 22:44
Agnieszka;) pomocy<pilne>: C /
/\ \
/
A B D prawie mi wyszlo?
6 sty 22:46
Agnieszka;) pomocy<pilne>: jeszcze raz nawysuje
/
C /
/ \\
/
A B D
6 sty 22:50
Agnieszka;) pomocy<pilne>: nie wychodzi mi.......
trudno
6 sty 22:50
Basia:
oj nie (α-β)/2 tylko (β-α)/2
ale to niczego nie zmienia
6 sty 22:51
Eta:
Basiu!
to samo mam ja ; sin β= (4/7)*sinα


dalej paskudżtwa mi wychodzą !
Ale będę jeszcze "działać"
6 sty 22:53
Agnieszka;) pomocy<pilne>: a da sie tu jakos rys wstawic
6 sty 22:54
Eta: Niestety nie da się!
Do rana jeszcze dużo czasu!
Agnieszko lukniesz rankiem!
Nam w nocy dobrze sie myśli .... to podziałamy! OK?
bo narazie w mózgu "błotko" sie zrobiło!

śpij spokojnie!
6 sty 22:57
Agnieszka;) pomocy<pilne>:
/
Δ
\ ta kreska po prawej laczy sie z cwierzcholkiem trojkata i jest dwusieczna kata
6 sty 23:00
Basia:
w duzym trójkącie kąt przy C to γ=180 - (α+β) + (α+β)/2 = 180 - (α+β)/2
siny sin[(α+β)/2] sin[(β-α)/2]
---------- = ------------------- = ------------------
x+5 x+5 7
w małym
sin[(α+β)/2] sin[(β-α)/2]
------------------ = ---------------------
5 4
może z tego coś ?
6 sty 23:01
Eta: Basiu też tak liczyłam! nawet wyszło mi tak!
4 sin[(α+β)/2]
5 +x = ---------------
sin[ (α- β)/2] pomnożyłam licznik i mianownik przez
cos(α-β)/2]
w mianowniku wyszedł mi sin (α -β)
i też nic dalej nie mogę wykombinować! Może późna noca?
a gdzie Anmario? cos może by doradził?

narazie "pasuję"
6 sty 23:10
Basia:
ja niestety też, i muszę kończyć, bo jutro wstaję skoro świt;
dobranoc
może Jakub coś wymysli
6 sty 23:14
Agnieszka;) pomocy<pilne>: a moge jeszcze zostawic?

Udowodnij Twierdzenie
Dla kadej liczby naturalnej n liczba 16n
3-4n
jest liczbą całkowitą podzielna przez 12.
i jeszcze jedno
Wiedzac że powierzchnia boczna stożka
jest wycinkiem kola o promieniu R i o kacie
srodkowym x oblicz objetosc tego stożka.
i ostatnie naprawde
Odleglosc miedzy miejscowosciami A i B wynosi 20 km
Droge tam i zpowrotem piechor przebyl w czasie 10h.
Przez caly czas marszu wial wiatr Z kierunku A do B
Oblicz predkosc wiatru wiedzac że piechor idac w kierunku
A pokonal 3km drogi w tym samym czasie co 2km w drodze powrotnej
Pozdrawiam i z gory dziekuje Serdecznie Eta i Basiu
6 sty 23:15
Eta:
1/ rozkładamy na czynniki
4n( 4n2-1) = 4n(2n-1)(2n+1)
widać,że wtym iloczynie znajduja się kolejne liczby
gdzie 2n-1 i 2n+1 --- nieparzyste
2n-1 , n , 2n +1 między dwoma kolejnymi liczbami nieparzystymi
zawsze znajduje sie liczba podzielna przez 3
więc iloczyn
4*(2n-1)*n*(2n+1) podzielny przez 12
bo przez 3 i przez 4
dla n= 0 --- też bo zero podzielne przez każdą liczbę
wiec i przez 12
możesz spr. podstawiajac za n = o n= 1 n= -1
n= 2 n= -2 n= 3 .... itd
zawsze zachodzi! czyli prawdziwe dla kazdej liczby całkowitej
7 sty 00:05
Eta:
zad2/
tworzaca stożka k= R długość łuku wycinka to obwód
podstawy stozka = 2πr gdzie r -- promień podstawy
założenie na kąt x 0<x<180
o
360
o 2πR
-------- = --------- po skróceniu 2π i stopni otrzymamy
x
o 2πr
r= R*( x/360) to r
2= R
2*(x/360)
2
teraz potrzebne jeszcze h , obliczamy z tw. Pitagorasa
R
2 = h
2 +r
2
h
2= R
2 - R
2*(x/360)
2
h=
√R2 - R2*(x/360)2 = R
√1 - (x/360)2
czyli V= (1/3)*r
2 *h
V= (1/3)*R
2*(x/360)
2 * R*
√1 -(x/360)2
V= (1/3)*R
3 *(x/360)
2 *
√1 - (x/360)2 [ j
3]
uwaga! pod pierwiastkiem nie otrzymamy liczby ujemnej
bo x€ (0, 180
o)
Ostatnie zostawiam dla Basi!
7 sty 00:34