Rozwiąż nierówność:
Ewa: x2 − x + 5 > 0
1 lis 08:50
Zuza: Δ=b2−4ac=(−1)2−4*1*5=1−20=−19 Δ<0 brak rozwiązań
1 lis 08:54
think: Zuza, niezupełnie co prawda Δ < 0 ale ramiona paraboli się skierowane do góry, także ta funkcja
jest zawsze dodatnia, dla x∊ℛ
1 lis 08:58
Zuza: jestem w 3lo i zawsze mówiono,że gdy Δ<0 to brak rozwiązań, czyli źle mówiono?
1 lis 09:00
think: Zuza gdyby chodziło o miejsca zerowe, to się zgadza delta ujemna informuje o tym, że nie ma
przecięcia z osią x−ów, albo inaczej że wartości funkcji nie zmieniają znaku.
1 lis 09:04
think: ale to gdybyś rozwiązywała równanie a nie jak tutaj nierówność... zresztą łatwo to sprawdzić
wybierz kilka przypadkowych x−ów i zobaczysz, że wartości które otrzymasz są >0
1 lis 09:05
Zuza: możesz to narysować?
1 lis 09:06
think:
1 lis 09:11
think: nierówność Ci każe podać te argumenty x dla których wartości −> y są liczbami dodatnimi a są
dwa dowolnego argumentu.
1 lis 09:12
Zuza: czyli po prostu xεR? niebardzo widzę moja maturę w środę wobec tego ...
1 lis 09:15
think: Zuza zależy jaką chcesz zdawać... bo jak rozszerzoną to może powiać grozą, ale z podstawą dasz
radę
1 lis 09:24
Zuza: hm a próbna 3list chyba tylko podstawa, prawda?
1 lis 09:33
think: nie wiem

ja maturę zdawałam w 2002r i pisałam próbną co prawda z nowej matury, bo nie mogli
się wtedy zdecydować czy mamy mieć starą czy nową, i wtedy była podstawowa i rozszerzona dla
chętnych także nie wiem jak będzie u was, wydawało mi się, że o tym uczniowie są
informowani...
1 lis 09:36