Rozwiąż równanie
Paweł: Rozwiąż równanie √x+3 + √x = 3
1 lis 00:27
Basia:
podnieś obustronnie do kwadratu
napisz co dostałeś
1 lis 00:30
Paweł: 2x + 3 = 9
1 lis 00:30
Basia:
(a+b)2=a2+2ab+b2
x+3+2p{x+3)*√x+x=9
2x+3+2√x+3*√x=9
2√x+3*√x=9−2x−3
2√x+3*√x=6−2x /:2
√x+3*√x=3−x
i ponownie obustronnie do kwadratu
1 lis 00:35
Paweł: No tak, ależ ja jestem głupi. Teraz mi wyszło dobrze, dziękuję i całuję po rączkach Pani Basiu
1 lis 00:44
Basia:
1 lis 00:46
Gustlik: Paweł − zrób tak, jak radzi Ci Basia, ale jeszcze ustal dziedzinę:
1. x+3≥0
2. x≥0
Takie są założenia dla pierwiastków.
I wyznacz część wspólną tych założeń. A potem po rozwiazaniu sprawdź, czy wynik spełnia
założenia.
1 lis 01:05