Iloczyn skalarny
Michał: Dla jakiej wartości parametru k kąt między wektorami a = [1−k, 1], b = [1,0] jest równy
POMOCY

31 paź 23:56
1 lis 00:00
Michał: tyle to wiem!
nie wychodzą mi obliczenia
1 lis 00:07
Basia:
napisz jaki Ci wyszedł iloczyn skalarny; sprawdzimy
1 lis 00:08
1 lis 00:24
1 lis 00:25
think: a to też wiesz |a|2 = a o a ⇒ |a| = √a o a ?
1 lis 00:25
Michał: w mianowniku samo (1−k)2 mam, bez tej jedynki
1 lis 00:25
Basia:
coś nie tak
aob = (1−k)*1+1*0=1−k
stąd
1−k = √(1−k)2+1*1*12
2(1−k)=√(1−k)2+1 / ()2
poradzisz sobie dalej ?
1 lis 00:28
Basia:
akurat pod pierwiastkiem masz dobrze
1 lis 00:29
think: no tak, to dobrze
√2 − 2k + k2 = 2*(1 − k) podnieś stronami do kwadratu
1 lis 00:30
think: 
dobrej nocy Basiu
1 lis 00:31
Basia:
Już do spanka ?
1 lis 00:32
think: ano pora, bo Gustlik się pojawił

jak mi zaraz gdzieś przysoli to mi się spać odechce
1 lis 00:39
Basia:
No to dobranoc. Ja też zaraz kończę, ale mam jeszcze parę rzeczy do zrobienia.
Czytałam Twoją ostatnią "przemowę". Świetna !
1 lis 00:43
Basia: Niestety nie pomogła
1 lis 00:54
Gustlik: Think, spoko, nie będę Ci przysalał, nie o to mi chodzi, tylko czasami wkurza mnie mnie jak
widzę, że nauczyciele gmatwają proste zadania i jadą z Warszawy do Łodzi przez Paryż, w
dodatku niektórzy każą jeszcze taką drogą jechać uczniom. Matma jest naprawdę prosta i nie
tłumaczmy jej po chińsku. Pozdrawiam.

******
1 lis 00:58
think: Gustlik to był żart

Cóż Ci mam rzec, gdy byłam piękna i młoda nie chciało mi się jeździć to tu to tam z wycieczkami
szkolnymi, widać na stare lata zachciało mi się organizować takie a'la wycieczki tylko z
poziomu bardziej nauczycielskiego niż uczniowskiego

tak głód podróży krajoznawczych... A nie
byłam nigdy ani w Łodzi ani w Paryżu tym francuskim, mam tylko lokalnie w okolicy takie
miejscowości jak Paryż i Włochy

no ale to nie to samo...
1 lis 07:26