Dziedzina funkcji odwrotnej- ratunku!!!
Monika:
31 paź 22:46
think: jak sama dziedzina... a nie wyznaczenie funkcji odwrotnej, to
w mianowniku ułamka nie może być 0
czyli
x + 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ ....
31 paź 22:59
Monika: Dziękuję, ale to ja potrafię

Chodzi raczej o dziedzinę funkcji odwrotnej do tej podanej.... (i tu pojawia się problem)
31 paź 23:03
Basia:
to ma być chyba funkcja odwrotna do
f(x) = 12sinx−1x+1
jeżeli tak to trzeba ją najpierw wyznaczyć
natomiast dziedziną f(x) f(x) jest R\{−1}
31 paź 23:04
Basia:
y =
12sin
x−1x+1
2y = sin
x−1x+1
x−1x+1=arcsin2y
x−1=(x+1)arcsin2y
x−1=x*arcsin2y+arcsin2y
x−x*arcsin2y=1+arcsin2y
x(1−arcsin2y)=1+arcsin2y
| | 1+arcsin2x | |
f−1(x) = |
| |
| | 1−arcsin2x | |
1. −1≤2x≤1
2. 1−arcsin2x≠0
potrafisz już to skończyć ?
31 paź 23:07
Monika: Nie bardzo....
Mogłabym prosić o jakiś komentarz do tych obliczeń?
Bo patrzę na to jak sroka w gnot
31 paź 23:14
think: czego nie rozumiesz? przekształceń odwrotnych

Basia właściwie Ci to podała na tacy włącznie z
dziedziną którą już tylko policzyć.
31 paź 23:18
Basia:
do czego ? to są zwyczajne rachunki;
dwie rzeczy trzeba wiedzieć:
1. co to jest funkcja odwrotna
2. co jest funkcją odwrotną do y=sinx
wiesz ?
31 paź 23:20
Monika: Po dokładniejszym przyjżeniu się.....już wszystko wiem...
Tylko chodzi o ten 2 punkt... jak mam to obliczyć?
Nigdy nie miałam styczności z taką funkcją... Wiem, tylko tyle, że to odwrotność sinx .... i
nic poza tym
31 paź 23:21
Basia:
arcsin2x≠1
2x≠sin1
x≠12sin1
i tyle bo sin1 raczej nie da się sensownie policzyć, najwyżej w przybliżeniu, a w dziedzinie
nie o przybliżenia chodzi
31 paź 23:28
Monika: Bardzo Wam dziękuję za poświęcony czas

Pomogliście mi to rozwiązać....a czy zrozumieć...hmmm... muszę jeszcze troszkę sobie policzyć

Jeszcze raz Wielkie dzięki
Pozdrawiam
31 paź 23:51