Wielomiany
aa: Wyznacz zbior tych argumentow dla ktorych wielomian W(x)=−3x4+6x3+12x2−24x osiaga wartosci
wieksze niz wielomian F(x)=3x3+6x2−24x
31 paź 22:17
aa: Czy dobra jest odpowiedz X∊(−∞;−4)u(0;2)?
31 paź 22:20
Grześ:
−3x4+6x3+12x2−24x>3x3+6x2−24x
−3x4+3x3+6x2>0
x2(−3x2+3x+6)>0
x2*(−3)(x2−x−2)>0
x2(x+1)(x−2)<0
31 paź 22:23
aa: Mozesz wytlumaczyc dwie ostatnie linijki?
31 paź 22:38
mac: x
2(−3x
2 + 3x + 6) > 0
−3x
2(x
2 − x − 2) > 0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
czyli powinno być:
−3x
2(x + 1)(x − 2) > 0
i teraz rysujesz "węża"
31 paź 22:42
aa: Czyli w ostatecznosci wychodzi x∊(−1;2)?
31 paź 22:53
mac:
31 paź 22:56
mac: Więc: x∊(−1;0)U(0,2)
31 paź 22:57
aa: Zapomniałem o zerze. Dzięki.
31 paź 22:58