Klaudynka: jutro mam kartkowke i chcialam sie dowiedziec jak zrobic zadania tego typu:
Zapisz i sprawdź zależność między długościami boków trójkąta pitagorejskiego.
np. mam w pod. narysowany trojkat prostokatny o bokach dł: 24, 7, 25
Jak robić takie zadania?
6 sty 19:58
Klaudynka: pomożecie? poziom 2 gimnazjum
6 sty 20:05
Klaudynka: POMÓŻCIE
6 sty 20:12
Eta:
sprawdzasz tw. Pitagorasa
czyli a2 +b 2 = c2
już widać ,że 242+ 72= 576 +49= 625 a 252= 625
czyli a= 7 b= 24 ---przyprosrokatne
c = 25 - przeciwprostokatna
6 sty 20:20
Klaudynka: a gdzie ta zaleznosc?

(może głupie zadaje pytanie ale nie wiem)
6 sty 20:22
Eta:
No a
+b
2 = c
2 czyli tw. Pitagorasa!
6 sty 20:23
Klaudynka: to jest zaleznosc?! bezsensu
to jakbym miala taki trojkat: 130, 120, 50 , to zależność też a +b
2 = c
2
6 sty 20:26
Klaudynka: nie wiem dalej nic... zależność jest zawsze taka sama?
6 sty 20:29
Eta: No tak! bo jeżeli trójkat pitagorejski to zachodzi tw. Pitagorasa
(dlatego tak sie nazywa)
Nie pisz "bez sensu" bo to tak jakbys podważała
moja wiedze

a to przecież BANAŁ

sprawdzasz czy zachodzi taki zwiazek
ponad to przeciwprostokatna jest zawsze
najdłuższa
czyli jeżeli zachodzi tw. to
120
2 + 50
2 musi byc równe 130
2
czyli
14 400 +2500 = 16 900 a 130
2 = 16 900
czyli pitagorejski!
6 sty 20:36
Klaudynka: aha

dzięki przepraszam cię bardzo Nie chciałam cię obrażać a już na pewno w żaden sposób
podważać twojej wiedzy
fajnie bo juz rozumiem

dzieki
6 sty 20:40
Eta:
No! jak Cie teraz ktoś zapyta co to jest trójkat pitagorejski?
to odpowiesz; ... taki w którym zaczodzi tw. Pitagorasa
i boki sa liczbami naturalnymi czyli całkowitymi dodatnimi !
bo o takie chodzi!
OK? Powodzenia!
6 sty 20:48
Klaudynka: dzięki
6 sty 20:57
sf: 3√8
6 sty 22:11
Eta:
= 2 Sf
6 sty 22:12