czy ktoś mi pomoże
beti: f(x)=3x−x3.
jak znaleźć punkt w którym styczna do wykresu jest równoległa do prostej y= −9x+3
31 paź 21:24
Godzio:
f(x) = −x3 + 3x
f'(x) = −3x2 + 3
styczna ma postać:
y = f'(xo) *(x − xo) + yo gdzie f'(xo) = −9
f'(xo) = − 9
−3xo2 + 3 = −9
−3xo2 = − 12 ⇒ xo2 = 4
xo = 2 v xo = −2
y = −9(x − 2) − 23 + 3 * 2
y = −9x + 18 − 8 + 6
y = −9x + 16
drugą wyznacz sama
31 paź 21:33
Basia:
współczynnik kierunkowy prostej stycznej do wykresu f(x) w p−cie x0 = f'(x0)
prosta równoległa do prostej podanej ma współczynnik kierunkowy = −9
czyli trzeba
1. policzyć f'(x)
2. rozwiązać równanie f'(x)=−9
31 paź 21:35