Wartosc parametrow wielomianu
Ania: Dla jakich wartosci parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2x4−3x3+ax2+a2x+2 przez
dwumian (x−1) jest większa od 3?
31 paź 21:15
Basia:
reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian x−p = W(p)
reszta z dzielenia W(x) przez x−1 = W(1)
policz W(1)
to co wyjdzie > 3
rozwiąż nierówność
31 paź 21:19
Ania: Czemu ta reszta jest rowna W(p)? Nie trzeba podzielic przez siebie tych dwoch wielomianow i
potem policzyc a?
31 paź 21:33
Basia:
To znane twierdzenie, które nam ułatwia życie, bo właśnie już nie trzeba dzielić, wystarczy
sobie policzyć W(p).
A dlaczego ?
W(x)= (x−p)*Q(x) + R
stąd
W(p) = (p−p)*Q(p)+R
W(p)=0*Q(p)+R
R=W(p)
31 paź 21:38