Planimetria
Janek: Czesc, te zadanie
https://matematykaszkolna.pl/strona/1835.html można wyliczyć też z twierdzenia pitagorasa tylko, że wtedy wyjdzie x1 i
x2 x1 to jest właśnie szukany x, a x2 ? Co w tym zadaniu oznaczają te dwa x'y (x1 i
x2)? Dziękuję za odpowiedz
31 paź 20:39
konrad509: Ja w tym zadaniu nie widzę żadnych iksów.
31 paź 20:42
Janek: chodzi mi o x'y z twierdzenia pitagorasa. Sory w zadaniu zamiast x'a jest literka "a"
31 paź 20:46
Jack:
dobra, czyli o co pytasz?
31 paź 20:47
Janek: pytam o to samo
31 paź 20:56
konrad509: Ale nie rozumiemy Cię o co Tobie dokładnie chodzi
31 paź 20:57
Janek: Jak już wczesniej pisałem te zadanie da się chyba rozwiązać z twieerdzenia pitagorasa ale
wychodzą dwa x'y bo delta jest dodatnia pierwszy x jest równy a natomiast drugi x jest z
przeciwnym znakiem i chodzi mi o to co oznacza ten drugi x
31 paź 20:59
Basia:
co to jest x'y ?
gdzie Ty tam widzisz coś takiego ?
ale zadanie z kwadratem oczywiście da się rozwiązać na bazie tw. Pitagorasa
x2+x2 = (x+2)2
nie musisz korzystać z wzoru na przekątną, chociaż on też wynika z tw. Pitagorasa
31 paź 21:03
Janek: dobra nie ma żadnych xów

zadanie rozwiązuje w ten sposób a
2 + a
2 = (a+2)
2
wychodzi Delta = 32
a1 = 2 − 2
√2
a2 = 2 + 2
√2
Już wiecie o co kaman?
31 paź 21:04
Janek: chodzi mi o to co oznacza a1 i a2. Bo rozwiązaniem zadania jest a2 a skąd mam wiedzieć licząc
w ten sposób które a wybrac
31 paź 21:05
Basia:
2x
2 = x
2+4x+4
x
2−4x−4=0
Δ=16+16=16*2
√Δ=4
√2
| | 4−4√2 | |
x1= |
| = 2−2√2 <0 więc nie spełnia warunków zadania |
| | 2 | |
(bok nie może mieć ujemnej długości)
| | 4+4√2 | |
x2 = |
| =2+2√2 spełnia warunki zadania |
| | 2 | |
odp.
x=2(1+√2)
o to Ci chodzi ?
31 paź 21:06
Janek: o to chodzi dzieki basiu
31 paź 21:08