Wartość bezwzględna
konrad509: Co tu jest źle?
0≤−6,5+5|x−6|
5|x−6|≥6,5
|x−6|≥1,3
x−6≥1,3
x≥1,3+6
x≥7,3
x−6≤−1,3
x≤−1,3+6
x≤5,3
31 paź 20:39
Basia:
1. −1,3+6= 6−1,3 = 4,7
2. trzeba skończyć czyli zapisać
x∊(−∞; 4,7>∪<7,3; +∞)
31 paź 20:44
konrad509: O Boże, no tak. Ale ja tępy jestem xD
31 paź 20:45
Eta:
I x −6 I ≥ 1,3 => x−6 ≥ 1,3 v x− 6 ≤ −1,3
x ≥ 7,3 v x ≤ 4,7
−1,3 +6 = 4,7
odp: x€ ( −∞; 4,7> U < 7,3; ∞ )
31 paź 20:48
31 paź 20:48
Basia:
tam chodzi chyba jeszcze o coś innego, coś związanego z obszarem i na dodatek z liczbami
zespolonymi, obszar na rysunku jest otwarty tzn. półproste ograniczające do niego nie należą
i stąd nierówności ostre
domyślam się, bo brak treści zadania
31 paź 20:58
konrad509: Nie ma żadnej treści zadania. Po prostu jest równanie do rozwiązania. Zespolone nas tam nie
interesują, bo chodzi o rozwiązanie "rzeczywiste". Poza tym tam jest jedna nierówność ostra.
Bo jest x≤4,7 a x>7,3
31 paź 21:09
Basia:
nie mam pojęcia
a wpisz tam najprostszą możliwą nierówność np. |x|≥5 (ja nie wiem jak tam się wpisuje symbole)
i zobacz co polaże
31 paź 21:16
31 paź 21:42
Basia:
Zwyczajnie knoci. Napisz do autorów.
31 paź 22:06
31 paź 23:05
Basia:
Ha ! Jak zwykle trzeba najpierw przeczytać "instrukcję obsługi".
31 paź 23:10
konrad509: Akurat nie czytałem "instrukcji obsługi". Trafiłem przypadkiem na tą informację
1 lis 10:27