pomocy ciągi!!!!!!!!!!
patka: zbadać czy podane ciągi są ograniczone z dołu:
an = nn+1
bn=log3n
cn=10n−n2
31 paź 20:24
patka: chciałabym aby ktos mi to jakos zrozumiale wytłumaczył jak mam to rozwiązać plissss
31 paź 20:32
Jack:
wypisz kilka wyrazów tego ciągu i zobacz jak się zachowuje. Ograniczenie dolne istnieje, jesli
jest taka najmniejsza liczba dla której każdy wyraz ciagu jest od niej większy albo równy. Np
ostatni ciąg ma wyrazy dowolnie małe (tzn. przy n→∞ mamy cn=−∞), stąd nie ma ograniczenia
dolnego.
31 paź 20:37
patka: aha dzięki wielkie
31 paź 20:50
Basia:
można jeszcze tak
pokazujemy, że ciąg {an} jest rosnący ⇒ a1=12 jest najmniejszym wyrazem tego ciągu ⇒
∀n an≥a1=12 ⇒ ciąg jest ograniczony z dołu
{bn} analogicznie
{cn} tak jak napisał Jack
można też wprost z definicji, ale to trochę trudniej
31 paź 20:53
patka: nio rozumiem tak też można
31 paź 20:58