oblicz granice ciągu:
mmmma: 1. oblicz monotoniczność i ograniczoność ciągów
an = 7n − n2
2. oblicz granice ciągu:
an = 7n3 + 3n2 − 8n + 2
31 paź 20:15
endri: an+1−an=7(n+1)−(n+1)2−7n+n2= jeśli wyjdzie liczba bez niewiadomej to ciąg stały, a jeśli
będzie n to malejący lub rosnący, będzie widać z zapisu
1 lis 09:30
think: endri ojjj coś oszukujesz gdyby to był ciąg stały, to an+1 = an
wiec an+1 − an = 0
i właśnie powinna wyjść liczba bez niewiadomej liczba dodatnia informuje, że jest to ciąg
rosnący a liczba ujemna, że ciąg malejący.
1 lis 09:39
think: co już łatwo widać, bo wzór ciągu jest funkcją kwadratową
7n − n
2 = n(7 − n) ⇒ miejsca zerowe to n = 0 i n = 7 a to oznacza, że ten ciąg jest w pewnym
| | 7 | |
przedziale malejący konkretnie <0, |
| > ale ponieważ n ma być ℕ+ to jest malejący dla |
| | 2 | |
| | 7 | |
n∊{1, 2, 3} a dla n∊ < |
| , ∞) jest rosnący czyli de facto dla n∊{4,5,6,7,8,...} |
| | 2 | |
także nie można określić monotoniczności tego ciągu.
1 lis 09:43
think: co do tego drugiego to pewnie można zrobić na różne sposoby ja bym to zrobiła poniekąd z
badania przebiegu monotoniczności funkcji i pierwszej pochodnej, ale tego to zdaje się nie
mieliście...
1 lis 10:06