Funkcja kwadratowa
tosia: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x2+12x−1.Wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt
wspólny z prostą o równaniu:
A. y=18 B.y=54 C.y=18x D.y=54x
31 paź 19:47
Basia:
sprawdź, które zrównań
−2x2+12x−1=18
−2x2+12x−1=54
−2x2+12x−1=18x
−2x2+12x−1=54x
ma jedno i tylko jedno rozwiązanie
31 paź 19:57
tosia: Źle napisałam funkcje, przez pomyłkę, przepraszam. Miało być tak: f(x)=−2x2=12x. I te same
odpowiedzi co w poprzednim zadaniu.
A.y=18 B.y=54 C.y=18x D.y=54x
31 paź 19:58
Basia:
no to wystarczy, znaleźć współrzędne wierzchołka paraboli
a właściwie tylko q
i będzie wiadomo
31 paź 20:01