znajdz parametry wielomianu
Janek: Wielomian W(x)=a(x−p)2(x+q) a≠0 ma dwa pierwiastki 2 oraz 1 przy czym drugi z nich jest
pierwiastkiem dwukrotnym. Ponadto dla argumentu (−2) wielomian przyjmuje wartosc 36.
Jak wyznaczyc wartosc parametrow? Wychodzi ze a=−1 ale nie wiem co dalej z tym zrobic.
31 paź 19:15
Grześ:
p=1
q=−2
a(−2−1)2(−2−2)=36
a(−3)2(−4)=36
a=−1
31 paź 19:20
Eta:
W(x) = −( x−1)2(x−2)
p= 1 q= 2
31 paź 19:23
Grześ: q musi być równe −2, bo jak podstawisz Eta do równania:
x+q=x−2
31 paź 19:25