matematykaszkolna.pl
CIAGLOSC FUNKCJI wPOTRZEBIE: zad1 f.g(x)=|sin(x)| ma pochodna w kazdym punkcie? 2. zbadaj ciaglosc funkcji y(x)= x−1/x2−1 dla |x|>1 0,5 dla |x|=1 2x dla |x|<1 3. Dobierz parametry a i b tak aby funkcja była ciagla y(x)= cos(x) dla x≤o ax+b dla 0<x<1 x2 dla x≥1 ratujcie:(
31 paź 18:41
Basia: ad.1 sinx dla x∊<2kπ,(2k+1)π> g(x)=|sinx|= −sinx dla x∊( (2k+1)π, (2k+2)π) wątpliwe mogą być tylko punkty na granicach przedziałów weźmy konkretny przedział <0,π> badamy iloraz różnicowy
sinh−sin0 sinh 

=

h h 
 sinh 
limh→0

istnieje i =1
 h 
czyli pochodna w p−cie 0 istnieje
sin(π+h)−sinπ sin(π+h) sinπ*cosh+sinh*cosπ 

=

=

=
h h h 
0*cosh+(−1)*sinh sinh 

= −

h h 
 sinh 
limh→0

istnieje i =−1
 h 
czyli pochodna w p−cie π istnieje analogicznie można udowodnić istnienie pochodnej w każdym punkcie tego rodzaju czyli w punktach 2kπ, (2k+1)π stąd wniosek, że funkcja g(x)=|sinx| jest różniczkowalna w całej swojej dziedzinie
31 paź 20:14
Basia: ad.3 y(0)=cos0=1 limx→0y(x) = limx→0 cosx = cos0=1 limx→0+y(x) = limx→0+ [ax+b] = a*0+b=b aby funkcja była ciągła w x0=0 musi być b=1 y(1)=12=1 limx→1y(x) = limx→1[ax+ b] = limx→1[ax+1] = a*1+1 = a+1 limx→1+y(x) = limx→1+ x2 = 12=1 aby funkcja była ciągła w punkcie x1=1 musi być a+1=1 czyli a=0 w pozostałych punktach funkcja oczywiście jest ciągła −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ad.2 analogicznie, a jeżeli nie umiesz napisz porządnie wzór funkcji, bo nie wiem co tam jest naprawdę napisane
31 paź 20:20
Jack: ad 1. f(x)=|sinx| przecież nie jest różniczkowalny w punktach 2π... Nie jest w nich gładki. Nie jest więc różniczkowalny w całej swej dziedzinie.
31 paź 20:55
Basia:
sin(2kπ+h)−sin(2kπ) sinh−0 sinh 

=

=

h h h 
 sinh 
limh→0

= 1
 h 
to jest wprost z definicji; gdzie tkwi błąd ?
31 paź 22:45
Jack: wg mnie liczysz z definicji pochodną funkcji f(x)= sin x, a w przykładzie jest f(x)=|sin x|. Jesli się nie mylę, to liczbąc pochodne obustronne dostaniemy:
−sin (π+h)+sinπ sinh+0 

=

h h 
 sinh 
limh→0+

=1
 h 
oraz
sin (π+h)−sinπ −sinh+0 

=

h h 
 −sinh 
limh→0

=−1
 h 
Granice wychodzą różne, więc pochodna w x=π nie istnieje. (jesli popełniłem jakiś banalny błąd to przepraszam za zakłócanie porządku...)
31 paź 23:11
Basia: O Chryste Panie ! Zgłupiałam kompletnie ! Oczywiście udowodniłam, że f(x)=sinx jest różniczkowalna. Gdzieś mi ta wartość bezwzględna "po drodze" uciekła. To miało być:
|sin(2kπ+h)|−|sin2kπ| 

h 
i oczywiście lewostronna wyjdzie −1, a prawostronna 1
31 paź 23:16
Jack: Tak naprawdę to "na oko" powinno być jasne, że skoro funkcja jest "ostra" (ma kształt ostrego szpikulca) w jakimś punkcie to nie może mieć w nim pochodnej. No ale dobrze że się wyjaśniło emotka
31 paź 23:21