CIAGLOSC FUNKCJI
wPOTRZEBIE: zad1 f.g(x)=|sin(x)| ma pochodna w kazdym punkcie?
2. zbadaj ciaglosc funkcji
y(x)= x−1/x2−1 dla |x|>1
0,5 dla |x|=1
2−x dla |x|<1
3. Dobierz parametry a i b tak aby funkcja była ciagla
y(x)= cos(x) dla x≤o
ax+b dla 0<x<1
x2 dla x≥1
ratujcie:(
31 paź 18:41
Basia:
ad.1
sinx dla x∊<2kπ,(2k+1)π>
g(x)=|sinx|=
−sinx dla x∊( (2k+1)π, (2k+2)π)
wątpliwe mogą być tylko punkty na granicach przedziałów
weźmy konkretny przedział <0,π>
badamy iloraz różnicowy
| | sinh | |
limh→0 |
| istnieje i =1 |
| | h | |
czyli pochodna w p−cie 0 istnieje
| sin(π+h)−sinπ | | sin(π+h) | | sinπ*cosh+sinh*cosπ | |
| = |
| = |
| = |
| h | | h | | h | |
| 0*cosh+(−1)*sinh | | sinh | |
| = − |
| |
| h | | h | |
| | sinh | |
limh→0− |
| istnieje i =−1 |
| | h | |
czyli pochodna w p−cie π istnieje
analogicznie można udowodnić istnienie pochodnej w każdym punkcie tego rodzaju
czyli w punktach 2kπ, (2k+1)π
stąd wniosek, że funkcja g(x)=|sinx| jest różniczkowalna w całej swojej dziedzinie
31 paź 20:14
Basia:
ad.3
y(0)=cos0=1
limx→0−y(x) = limx→0− cosx = cos0=1
limx→0+y(x) = limx→0+ [ax+b] = a*0+b=b
aby funkcja była ciągła w x0=0 musi być b=1
y(1)=12=1
limx→1−y(x) = limx→1−[ax+ b] = limx→1−[ax+1] = a*1+1 = a+1
limx→1+y(x) = limx→1+ x2 = 12=1
aby funkcja była ciągła w punkcie x1=1 musi być
a+1=1 czyli a=0
w pozostałych punktach funkcja oczywiście jest ciągła
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.2
analogicznie, a jeżeli nie umiesz napisz porządnie wzór funkcji, bo nie wiem co tam jest
naprawdę napisane
31 paź 20:20
Jack:
ad 1. f(x)=|sinx| przecież nie jest różniczkowalny w punktach 2π... Nie jest w nich gładki. Nie
jest więc różniczkowalny w całej swej dziedzinie.
31 paź 20:55
Basia:
| sin(2kπ+h)−sin(2kπ) | | sinh−0 | | sinh | |
| = |
| = |
| |
| h | | h | | h | |
to jest wprost z definicji; gdzie tkwi błąd ?
31 paź 22:45
Jack:
wg mnie liczysz z definicji pochodną funkcji f(x)= sin x, a w przykładzie jest f(x)=|sin x|.
Jesli się nie mylę, to liczbąc pochodne obustronne dostaniemy:
| −sin (π+h)+sinπ | | sinh+0 | |
| = |
|
|
| h | | h | |
oraz
| sin (π+h)−sinπ | | −sinh+0 | |
| = |
|
|
| h | | h | |
Granice wychodzą różne, więc pochodna w x=π nie istnieje.
(jesli popełniłem jakiś banalny błąd to przepraszam za zakłócanie porządku...)
31 paź 23:11
Basia:
O Chryste Panie ! Zgłupiałam kompletnie ! Oczywiście udowodniłam, że f(x)=sinx jest
różniczkowalna.
Gdzieś mi ta wartość bezwzględna "po drodze" uciekła.
To miało być:
i oczywiście lewostronna wyjdzie −1, a prawostronna 1
31 paź 23:16
Jack:
Tak naprawdę to "na oko" powinno być jasne, że skoro funkcja jest "ostra" (ma kształt ostrego
szpikulca) w jakimś punkcie to nie może mieć w nim pochodnej.
No ale dobrze że się wyjaśniło
31 paź 23:21