liczby rzeczywiste
cubus: Przedstaw liczbę a=1/(2√2−3)3+29 w postaci u+v√2 gdzie u i v są liczbami wymiernymi.
wiem, że w tym zadaniu powinienem po prostu zająć mianownikiem . Czyli podnieść wszysko do
potęg itd... ale nie wychodzi mi wynik taki jak w odp ...
a to ten wynik: a=1/10√2−10
prosze o rozpisanie
31 paź 18:38
Grześ: | 1 | | (2√2+3)3 | | (2√2+3)3 | |
| * |
| = |
| =..... |
| (2√2−3)3 | | (2√2+3)3 | | (8−9)3 | |
31 paź 18:48
cubus: super Grzes ale tam jest +29 w mianowniku
31 paź 18:55
Grześ: yyy

nie było widocznie zaznaczone....
31 paź 18:56
cubus: tzn

przeciez jest napisane ? jeszcze raz napisze a =1/[(2
√2−3)
3+29]
31 paź 19:01
Grześ: Czyli:
(2√2−3)3
31 paź 19:07
Grześ: jest równe:
16√2−72+54√2−27=70√2−99
31 paź 19:10
cubus: aha sorki Grzesiu masz racje

czasem napisze i pozneij pomysle
wiesz co wyszlo by mi bo to proste ale ja sie bawilem z rozpisywaniem calego tego mianownika
31 paź 19:11
Grześ: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| *(√2+1)= |
| 70√2−99+29 | | 70√2−70 | | 70 | | √2−1 | | 70 | |
31 paź 19:12
Grześ: To jak w końcu miało być

Bo już nie wiem, męcze się a ty wersje zadania zmieniasz
31 paź 19:13
cubus: a poczekaj a dlaczego 2
√23 = 16
√2 czy nie pwoinno byc 8
3√4
31 paź 19:14
cubus: calosc jest w mianowniku... sorki za zamieszanie nie pomyslalem ze tak to przeczytyasz
31 paź 19:15
Grześ: nieee, 23=8 (√2)3=2√2
31 paź 19:15