trygonometria
artóór: Nie zgadza mi się odpowiedź. Zadanie jest następujące:
rozwiązać równanie sinx −
√3cosx = 0
i robię to tak
| | π | | π | |
sinxcos |
| − sin |
| cosx = 0 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | |
w odpowiedziach jest |
| + kπ |
| | 3 | |
31 paź 18:27
Godzio:
bo sinx = 0 ⇒ x =
kπ a nie 2kπ
31 paź 18:29
artóór: ok, dzięki
31 paź 18:31
Bogdan:
sinx −
√3cosx = 0 / : cosx dla cosx ≠ 0
| | π | |
tgx = √3 ⇒ x = |
| + k*π, k ∊ C |
| | 3 | |
31 paź 18:31
nikka: nie wiem czy dobrze myślę, ale przy równaniu sinx = 0 rozwiązaniem jest x = kπ , więc może
31 paź 18:33
artóór: dzięki Bogdan, Twój sposób jest duuużo łatwiejszy : )
31 paź 18:35