trygonometria
artóór: | | π | |
dla jakich wartości parametru α ∊ <0, |
| > równanie |
| | 2 | |
x
2sinα + x + cosα = 0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste?
muszą być spełnione takie warunki, prawda?
Δ>0
x1*x2>0
wychodzi:
1 − 4sinαcosα >0
i co dalej?
31 paź 18:04
Godzio: jedynie co musi być spełnione to Δ > 0
Δ = 1 − 4sinαcosα = 1 − 2sin2α > 0
2sin2α < 1
teraz proponuje szkic wykresu i zobaczyć jakie jest rozwiązanie
31 paź 18:05
artóór: tak ma być


1 − 4sinαcosα >0
1 − 2*sin2α>0
2sin2α<1
31 paź 18:06
artóór: tak myślałem, że ten drugi warunek jest zbędny. dzięki serdeczne! : )
31 paź 18:07