Odgadując jeden z pierwiastków oblicz pozostałe:
Liczby zespolone: Odgadując jeden z pierwiastków oblicz pozostałe:
4√(2−2i)12
31 paź 17:54
Basia:
pierwiastków czego ?
pierwiastki ma równanie, w którym jest jakaś niewiadoma
tu jest konkretna liczba, można ją przedstawić w prostszej postaci i nic więcej
31 paź 18:00
Liczby zespolone: pierwiastkowanie liczby zespolonej tylko to jest taki przypadek gdzie znając jeden można łatwo
policzyć pozostałe...
31 paź 18:26
Liczby zespolone: umie ktoś to tak pokazać ?

Zacząłem to robić tak, że uprościłem pierwiastek i wyszło (2−2i)
3 i korzystając ze wzorów
kogoś tam

wyliczyłem jeden pierwiastek 16 + 16i, tylko jak wyliczyć teraz kolejne? albo jak
je geometrycznie wyznaczyć?
31 paź 20:20
Basia:
myślę, że trzeba liczbę 2−2i przedstawić w postaci trygonometrycznej
2−2i = √8(cosπ4+isinπ4)
potem nie upraszczając pierwiastków
policzyć
(2−2i)12 = √812(cos3π+isin3π) = 86(cos3π+isin3π)
i zastosować wzór na n√z
4√(2−2i)12 = 4√86(cos3π+2kπ4+isin3π+2kπ4)
=((23)6)1/4(cos(2k+3)π4+isin(2k+3)π4)=
(218/4)(cos(2k+3)π4+isin(2k+3)π4)=
24+12(cos(2k+3)π4+isin(2k+3)π4)=
64√2(cos(2k+3)π4+isin(2k+3)π4)=
i teraz podstawiając za k kolejno 0,1,2,.... −1,−2,−3
znaleźć wszystkie czyli szukać dopóki nie zaczną się powtarzać
31 paź 20:41
Liczby zespolone: dzięki Basia

jednak nie do końca o to mi chodziło, bo w tym zadaniu muszę chyba skorzystać z
tego że te pierwiastki są wierzchołkami kwadratu i leżą na okręgu o S=[0,0] i r w tym
przypadku chyba 2
√2, czyli mając jeden 16 + 16i można podać kolejne. Jak to zrobić ? W tym
przypadku akurat łatwo podać ale chodzi i o to w jaki sposób się to wyznacza, np gdy ten
kwadracik będzie trochę obrócony w tym przypadku:
4√−8+8√3i
w
0=
√3 + i
w
1,w
2,w
3 ?
wiem że któryś z pierwiastków będzie −
√3 − 1bo po przekątnej, tylko który?
31 paź 21:13
Basia:
niekoniecznie kwadratu
pierwiastki leżą na jednym okręgu o środku w punkcie O(0,0) i promieniu równym modułowi
pierwiastka oraz pierwiastki dzielą okręg na n równych części
(n to stopień pierwiastka czyli u Ciebie na 12)
ale z tego się korzysta przy ich zaznaczaniu na płaszczyźnie a nie przy ich obliczaniu
31 paź 21:29
Basia:
oj nie, pomyliłam się
u Ciebie rzeczywiście 4
a przy 4 to prosta sprawa
(a,b) (−b,a) (−a,−b) (a,−b)
czyli
16+16i
−16+16i
−16−16i
16−16i
31 paź 21:44
Basia:
poprawka:
(a,b) (−b,a) (−a,−b) (b,−a)
czyli
16+16i
−16+16i
−16−16i
16−16i
wyniku to nie zmieniło bo tutaj a=b
ale ogólna zasada dla n=4 jest taka jak to na niebiesko
31 paź 21:47
Liczby zespolone: chyba właśnie o to mi chodziło:
a przy 4 to prosta sprawa (a,b) (−b,a) (−a,−b) (a,−b)
czyli w każdym pierwiastku 4−tego stopnia tak będzie z tymi znakami?
a jak będzie w przypadku pierwiastka 3−ego stopnia? np.3√−27i
31 paź 21:52
Basia:
tak, okrąg ma 360 st. czyli podzielony na 4 to będzie co 90 st.
i zawsze tak się współrzędne ułożą
narysuj w układzie współrzędnych dwie proste prostopadłe przechodzące przez początek układu
na kratkowanym papierze od razu to widać
31 paź 21:58
Basia:
przy pierwiastku 3−stopnia to będzie co 120 stopni
i już nie ma lekko; trzeba liczyć
lekko jest tylko przy 2: (a,b) (−a,−b)
przy 4 jak wyżej
i przy 8: (a,b) (−b,a) (−a,−b) (a,−b) (b,a) (a,−b) (−b,−a) (−b,a)
przy 120 jeżeli mamy (a,b) to a=|z|cosφ b=|z|sinφ
| | a2 | |
a1=|z|cos(φ+120)=|z|(cos2φ−sin2120) = |z|( |
| −34} |
| | |z|2 | |
| | 1 | a | | √3 | b | |
b1=|z|sin(φ+120)=|z|(sinφcos120+sin120cosφ)=|z|(− |
|
| + |
|
| )= |
| | 2 | |z| | | 2 | |z| | |
itd.
moim zdaniem wtedy łatwiej z postaci trygonometrycznej
31 paź 22:26
Liczby zespolone: tak jednak łatwiej z postaci tryg. przy trzech pierwiastkach, dzięki trochę mi się rozjaśniło
31 paź 23:02
Dudi: Mam pytanie skąd się wziął kąt pi czwartych?
18 lis 22:10
Dudi: "myślę, że trzeba liczbę 2−2i przedstawić w postaci trygonometrycznej 2−2i =
√8[cos(π/4)+isin(π/4)]"
√8 to rozumiem, że chyba wzięło się z tego, że 12−4=8. A kąt π/4 wziął z tego, że 2π/8 = π/4?
Mam podobne zadanie...
Pierwiastek 3 stopnia z (−2−2i)
Zrobiłem źle zadanie − wyszły mi 2 liczby (na dodatek na przeciwko siebie na układzie
współrzędnych) zamiast 3 (porównałem je potem z tą liczbą i równość nie zachodziła, ale
różniły się tylko znakiem, więc domyśliłem się, że będzie to liczba która jest o π/2 od nich i
faktycznie 1 z nich spełniała warunki zadania). Wiedząc, że kolejne są co 120 stopni
wyliczyłem pozostałe 2, tak więc mam wyniki: 1−i,
[(√3)−1]/2 + i*[(√3)+1]/2,
[−1−(√3)]/2 + i*[1−(√3)]/2
Jak się przedstawia w postaci trygonometrycznej liczbę? Czy to będzie tak?
−2−2i = sqrt(1/3)*(cos2π/3+i*sin2π/3)
?
18 lis 22:26
Dudi: Skąd ten √8...
19 lis 00:24
Dudi: OK już, wiem odległość
19 lis 00:29
Dudi: Ale jak policzyć wyrażenie:
(81,5)*{−0,5+[i*sqrt(3)/2]}
?
19 lis 00:32
Dudi: przepraszam:
sqrt(83)*{−0,5+[i*sqrt(3)/2]}
19 lis 00:33
Dudi: ok poradziłem sobie
ale tam w 4 poście jest chyba błąd:
24 to nie jest 64 a 16
19 lis 00:40
Dudi: Mam bardzo ważne pytanie
Czy dla pierwiastków sześciennych
trzy rozwiązania zawsze znajdują się na takich samych kątach?
na 0, 120 i 240 stopniach?
19 lis 00:52