trygonometria
artóór: pomóżcie!
| | x | |
przekształciłem: cosx = cos |
| i nie wiem co dalej |
| | 2 | |
31 paź 17:33
Godzio:
| | x | | x | | x | |
zauważ że: 1 − 2cos2 |
| = sin2 |
| − cos2 |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
−(cos2 |
| − sin2 |
| ) = −cosx = cos(180 + x) |
| | 2 | | 2 | |
cosx = cos(π + x)
x = π + x + 2kπ ⇒ sprzeczność
lub
x = −π − x + 2kπ
2x = −π + 2kπ
31 paź 17:36
artóór: a czy nie mogę po prostu zrobić tak:
cosx = −cosx
2cosx = 0
taka jest odopowiedź... bez minusa.
31 paź 17:42
Godzio:
ano w sumie możesz

nie pomyślałem

a czy dasz minus czy nie to bez różnicy bo to i tak ta
sama odpowiedź będzie
31 paź 17:43
Basia:
możesz, a czy π2 czy −π2 to nie ma znaczenia, ale bardziej elegancko jest bez minusa
31 paź 17:44
artóór: dziękuję Wam bardzo!
31 paź 17:50