roz. wyrażenie na czynniki
mazzz: −9a2 + (a−b)2
co tutaj powinienem zrobic?
31 paź 17:28
31 paź 17:29
nikka: podnieść nawias do kwadratu (wzór skróconego mnożenia) i zrobić redukcję wyrazów podobnych...
31 paź 17:29
nikka: oj, nie przeczytałam polecenia

... skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia...
31 paź 17:30
mazzz: godzio cos sie nie zgadza z tym co mowi nikka...
nikka: czyli a2 − 2ab + b2 ? i dalej obliczac?
31 paź 17:32
Godzio: wszystko napisane jest w linku
31 paź 17:33
nikka: nie, nie − nie spojrzałam na polecenie... masz to rozłożyć na czynniki, czyli zapisać w postaci
iloczynu...
spójrz na link, który wysłał Ci Godzio, tam ten przykład jest już rozwiązany
31 paź 17:33
mazzz: aha dzieki
31 paź 17:34
mazzz: dobra ale nie rozumiem jak to zrobiłeś: (a − b − 3a)(a − b + 3a) = −(2a + b)(4a − b) ? Jak to
wyszło
31 paź 17:37
Godzio:
podstaw sobie zamiast 9a2 daj t2 a zamiast (a − b)2 dam p2
p2 − t2 = ...
rozłóż sobie normalnie ze wzoru i wróć do podstawienia t = 3a, p = a − b
31 paź 17:40
nikka: = (a−b)2 − 9a2 = (a−b)2 − (3a)2 = ...
korzystamy ze wzoru x2 − y2 = (x−y)(x+y)
...= (a−b−3a)(a−b+3a) =... teraz redukcja wyrazów podobnych w poszczególnych nawiasach
31 paź 17:42
mazzz: to rozumiem, ale jak to wyszło: −(2a + b)(4a − b) ?
31 paź 17:46
mazzz: ok juz rozumiem
31 paź 17:47
nikka:
31 paź 17:49