Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
Matylda: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
a) un = 3√n3 + 4n2 − n
b) un = n3√2 − 3√2n3 + 5n2 − 7
c) un = −8n−17n+1
d) un = (32)n 2n+1 − 13n+1 −1
Nie wychodzi mi. Mógłby ktoś pomóc?
W przykładzie d) w mianowniku jest 3n+1 − 1
31 paź 17:27
Avc: a)
n
3 + 4n
2 − n
3
lim
n→∞ (
3√n3+4n2−
3√n3) = lim
n→∞ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(
3√n3+4n2)
2+n
3√n3+4n2+n
2
Skorzystałem ze wzoru a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
| | (a−b)(a2+ab+b2) | | a3−b3 | |
a−b = |
| = |
| |
| | a2+ab+b2 | | a2+ab+b2 | |
n
2 * 4
lim
n→∞ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
n
2(
3√1+4/n)
2+n
23√1+4/n+n
2
4
| | 4 | |
= limn→∞ −−−−−−−−−−−−−−−−−−− = |
| |
| | 3 | |
(
3√1+4/n)
2+
3√1+4/n+1
31 paź 18:04
Avc: W przykładzie b) w ten sam sposób

A c) i d) jest nieczytelne
31 paź 18:07
Grześ: Popraw c) i d) to pomożemy Zapisz tak
Licznik:....
Mianownik:...
31 paź 18:24
Matylda: dobrze

c)
licznik: −8
n−1
mianownik: 7
n+1
d)
(
32)
n * licznik: 2
n+1 −1
mianownik: 3
n+1 −1
31 paź 18:33
Godzio:
| | −8n − 1 | | | |
c) limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| | 7n + 1 | | 7 * 7n | |
| | 1 | | 8 | | 1 | |
limn→∞− |
| * ( |
| )n = − |
| * ∞ = −∞ |
| | 56 | | 7 | | 56 | |
31 paź 18:38
Avc: | (3/2)n*2*2n−1 | | 2*(3/2)n*(2/3)n−1/3n | |
| = |
| |
| 3*3n−1 | | 3−1/3n | |
Podzieliłem licznik i mianownik przez 3
n
Teraz widać jaka będzie granica
31 paź 18:47
Godzio:
| | 3 | | 2n + 1 − 1 | | 2 * 6n − 3n | |
( |
| )n * |
| = |
| = |
| | 2 | | 3n + 1 − 1 | | 3 * 6n − 2n | |
dzielę licznik i mianownik przez 6
n
31 paź 18:47
Avc:
⋀
| d)
31 paź 18:48
Matylda: Dziękuję za pomoc, jesteście wspaniali

Mam jednak mały problem z przykładem a)
Avc rozpisał to, tylko że nie wiem, skąd wzięło się n
2 przed pierwiastkiem
3√1+4/n+n
2
(czwarty wers)
I jeszcze pytanie odnośnie przykładu c), który wyliczył Godzio. −8
n−1 rozpisał jako
−
18 * 8
n. Czy nie powinno być −
18 * (−8)
n?
Przykład b) spróbuję rozwiązać, jak będę miała problem, to zapytam. Pozdrawiam
31 paź 20:09
Godzio: nie bo − nie mieści się pod potęgom
31 paź 20:11
Avc:
(3√n3+4n2)2=(n3√1+4/n)2 = n2 * (3√1+4/n)2
3√n3+4n2*3√n3 = n3√1+4/n*n= n2 * 3√1+4/n
31 paź 20:20
Matylda: Dziękuję bardzo za odpowiedź
31 paź 21:03
gosia: (2n−1)3}{(4n−1)2(1−5n)
16 gru 05:06
mala: √n2+n − n
20 gru 18:25
mala: jak to zrobic
20 gru 18:25
Olek: Wiem, że trochę za późno, ale sam się z tym trochę męczyłem i komuś może się jeszcze przydać:
√n2+n−n = n
2+n−n
2 /
√n2+n+n −> n /
√n2+n+n =
12, bo n dąży do nieskończoności
oraz
√n2+n i n dążą do nieskończoności, czyli to jest nieskończoność przez nieskończoność +
nieskończoność. czyli
12. Tak, wiem, to jest trochę idiotyczne, ale tak to wychodzi
15 kwi 16:19